Bekas Penyampai radio, Faizal Ismail dalam laman rasmi akaun Instagramnya telah mengingatkan orang ramai tentang gejala penipuan melalui panggilan telefon yang kian menular kebelakangan ini.

View this post on Instagram

PANAS! PANAS! dari kuali! Stok BARU MASAK kerana Promo Oktober yang meletop-letop!! (Swipe pics) . So cepat order dari EJEN terdekat anda utk delivery sampai ke rumah. (Caj delivery dikenakan) . Tekan CONTACT US di bawah poster atau hubungi HOTLINE : 0192311636 . Produk eFBI by Faizal Ismail 😎😎 . TIGA produk terlaris kami ; Daging Itam Manis, Dendeng Lentok & Ayam Itam Manis. . Anda juga bolehTINGGALKAN area tempat tinggal anda di ruangan komen di BAWAH utk dilayan oleh Ejen2 kami. . Rebut harga promo sebelum Oktober berakhir! . #DagingItamManisFBI #DagingDendengLentokFBI #AyamItamManisFBI #eFBI #FBI #FaizalIsmail #FrozenFoodMalaysia #FrozenFood #Makananmelayu #Makanansegera #Sedapnya #ViralMalaysia #Viral #Kakimakan

A post shared by Faizal Ismail (@faizalfbi76) on

Salah satu kes yang diterima oleh Faizal menerusi DM-nya adalah melibatkan seorang peminatnya yang menerima panggilan kononya daripada Hot Fm menyatakan dia rakan kepada Faizal Ismail untuk membuat panggilan Prank kepadanya. Selepas mangsa dihubungi, dia telah diminta untuk memberikan maklumat peribadi seperti, nombor kad pengenalan dan alamat rumah.

Faizal berkata, ini adalah sebahagian taktik untuk mencuri data peribadi dan menegaskan kepada semua orang bahawa dia tidak lagi bertugas dengan mana-mana Stesen Radio sejak tahun 2013. Penipuan ini nampak mudah untuk dielakkan tapi penipu pastinya lebih bijak dan sekiranya anda menerima panggilan seperti di atas haruslah sentiasa berwaspada.

IKLAN
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry