Berita mengenai hilangnya batu nisan di pusara Bani Seventeen sempat mengejutkan orang ramai. Sebelumnya, mantan anggota Seventeen, Yudhy Rus Harjanto, memberitahu bahawa batu nisan milik mendiang Bani tiba-tiba menghilang. Padahal, tanah makam Bani masih basah.

IKLAN

Pihak keluarga yang diwakiili isteri Bani, Cindri Wahyuni, menjelaskan hal tersebut. Cindri mengatakan bahawa nisan tersebut memang sengaja dicabut karena tidak sesuai dengan apa yang inginkan arwah Bani.

Menerusi muat naik di akaun Instagram peribadinya, Cindri menjelaskan bahawa batu nisan tersebut bukan dicuri orang melainkan diambil oleh pihak keluarga. Cindri menyebut bahawa suami sempat berpesan agar dikebumikan sesuai dengan syariat Islam, yakni dengan menggunakan batu sederhana sebagai penanda di pusaranya.

View this post on Instagram

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh. Meluruskan berita yg simpang siur ttg Nisan nya mas @baniseventeen yg diberitakan hilang, dengan ini saya beritahukan, memang kami pihak keluarga yg mencabut nisan tersebut, krn tidak sesuai dengan yg diamanahkan Almarhum jauh sebelum beliau meninggal, mengikuti pesan Almarhum jika meninggal kelak almarhum ingin dimakamkan sesuai syariat, hanya dgn batu sederhana sebagai penanda, tidak ingin disemen ataupun diubah dlm bentuk apapun, tidak di taburi bunga, bahkan tidak diacara tahlilkan. Mohon maaf buat teman2 yg melayat di makam, agar mendoakan mas Bani, diampunkan segala dosa2nya, diterima segala amal ibadah, sholatnya, ditempatkan di sisi Allah yg paling mulia. Kami hanya ingin menjalankan syariat Nya… Mohon maaf sebesar besarnya dari saya mewakili Keluarga besar mas Bani 🙏🙏 Terimakasih. Wassalamualaikum warohmatullahiwabarakatuh.

A post shared by Cindri Wahyuni (@cindriwhy) on

IKLAN

Tak lupa, Cindri berterima kasih kepada semua pihak yang mengambil berat dengan keluarganya. Cindri juga meminta maaf di atas kekecohan yang membuat ramai orang bimbang. Dia memohon doa untuk mendiang suaminya agar diberikan tempat terbaik di sana.

Seperti diketahui, Seventeen menjadi korban bencana tsunami Selat Sunda yang terjadi pada 22 Desember lalu saat melakukan persembahan. Tiga anggota Seventeen termasuk Bani menjadi korban meninggal dunia dalam bencana itu.