Suka Selfie? Jangan Ambil Gambar di 8 Lokasi Terlarang Ini

Mesti Baca

Nur Sajat Dedah Anggota Badan Jadi Bengkak, Tidak Dapat Hadir Ke Mahkamah

Selasa lalu, media tempatan melaporkan usahawan selebriti sensasi, Nur Sajat Kamaru zaman dikenakan waran tangkap oleh Mahkamah Tinggi Syariah...

‘Terima Kasih Banyaklah!’- Zarina Zainuddin Kesal Bekalan Air Di Rumah Kena Potong

Pelakon Zarina Zainuddin hari ini meluahkan rasa kecewanya terhadap tindakan Pengurusan Air Selangor. Menurut hantaran terbarunya di akaun instagram...

Ikuti Jejak Kylie & Kim, Kris Jenner Bakal Mempunyai Jenama Kecantikan Sendiri

Kris Jenner bakal menceburkan diri dalam perniagaan kecantikan. Beliau dikatakan mengikuti jejak langkah anak perempuannya yang turut mempunyai empayar...

Jika berhibur, tak lengkap rasanya jika tak selfie atau wefie. Tetapi berhati-hatilah kerana tak semua lokasi di kawasan atau negara yang anda kunjungi diperbolehkan untuk mengambil foto.

Di beberapa negara, peraturan tentang berfoto perlu anda ambil tahu, terutama jika ingin berkunjung ke sana dalam waktu dekat. Jangan sampai anda yang tak tahu apa-apa tiba-tiba harus berurusan dengan hukum hanya kerana silap berfoto.

Menurut laporan Brightside, berikut ini lokasi-lokasi yang “terlarang” untuk mengambil gambar:

Amsterdam, Belanda

Kawasan Red Light District di Amsterdam adalah salah satu tempat di dunia yang dilarang untuk ambil foto, apalagi merekam video. Tempat ini dikenali sebagai lokasi pelacuran. Di kawasan tersebut, penduduk tempatan benci ketika pelancong mengambil foto. Jika tetap nekad membawa kamera dan berfoto di sana, ada orang yang akan mengambilnya secara paksa. Risiko terburuk, anda mungkin akan dipukul. Sebaiknya tak perlu selfie jika bercuti ke sana.

Korea Selatan

Wah, ternyata di Korea Selatan juga ada larangan untuk foto-foto! Di sana, anda tidak boleh mengambil foto orang sana, khususnya wanita, tanpa pengetahuannya, apalagi jika itu dilakukan di tempat umum. Jika anda mengabaikan peraturan ini.

Amerika Syarikat

Di Amerika Syarikat juga terdapat larangan untuk ambil foto. Anda tidak boleh ambil gambar properti peribadi di AS, kecuali telah mendapatkan izin dari si pemilik. Kerana larangan tertentu ini, sebaiknya selalu perhatikan jika tanda-tanda di setiap tempat di AS yang ingin anda kunjungi.

Uni Emirat Arab

Di Uni Emirat Arab, mengambil foto di tempat-tempat terlarang akan didenda dan dipenjarakan 1-3 bulan. Anda juga tidak boleh ambil gambar bangunan pemerintah, jambatan tertentu dan istana para syekh. Larangan terkait istana sudah tertulis dalam undang-undang setempat.

Korea Utara

Tak cuma berfoto, nyaris semua hal dilarang dilakukan di Korea Utara kecuali telah mendapatkan izin. Keluar hotel tanpa pemandu pelancong dan masih banyak lagi. Kamu harus ekstra hati-hati jika ingin ke Korea Utara.

London

Nah, kalau di London masih lebih fleksibel. Kamu boleh bergambar sesuka hati asalkan tidak memalukan, ya, hehe. Asalkan tidak untuk keperluan komersial, di manapun tempatnya diperbolehkan mengambil gambar. Kecuali untuk Trafalgar Square dan Parliament Square, kamu memerlukan izin dari ketua bandar London jika ingin mengambil gambar.

Jepun

Di Jepun, ada larangan untuk bergambar di kuil dan patung-patung tertentu. Ada juga lokasi yang sama sekali tidak dibenarkan untuk berfoto.

Sumber BrightSide

Terkini

“Bukan Anda Buat Kerja Tuhan”- Alicia Amin Pertahankan LGBTQ

Rata-rata masayarakat di Malaysia sudah mengetahui bahawa LGBTQ (Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender, Questioning) tidak dibenarkan di Malaysia malah telah...

Artikel Berkaitan