Kita sering kali mendengar sesebuah lagu akan membuat jiwa pendengar lebih tenang, tetapi pernahkah anda mendengar lagu yang mendorong pendengarnya untuk membunuh diri?

Gloomy Sunday Lagu Berhantu! 

Benar! Ianya terjadi sejak tahun 1933 sehinggalah ke tahun 2002. Lagu tersebut, Gloomy Sunday, telah ditulis oleh Laszlo Javor dan digubah oleh komposer Hungary, Reszo Seress. Dikatakan lagu ini bermaksud dunia telah sampai ke penghujungnya dan mempunyai misterinya tersendiri. Terdapat pelbagai teori dikaitkan dengan lagu ini dan yang paling popular semestinya versi yang dinyanyikan oleh bintang jazz hollywood, Billie Holiday yang telah dialih bahasa kepada bahasa Inggeris.

IKLAN

Tulis Lagu Kerana Kecewa 

Menurut sumber, lirik yang ditulis Lavor sebenarnya ditujukan buat bekas tunangnya. Lirik tersebut ditulis atas sebab kekecewaannya yang amat dalam. Dalam sumber lain pula, ada yang beranggapan lirik tersebut ditulis selepas kematian tunangnya. Punca misteri? Terdapat beberapa kes bunuh diri yang dikaitkan dengan lagu ini.

Ramai Yang Bunuh Diri!

Salah satunya adalah kes kematian seorang tukang kasut, Joseph Keller. Joseph meninggalkan nota bunuh diri dengan petikan daripada lirik lagu tersebut. Lagu ini juga telah digubah semula sebelum diputarkan di radio pada tahun 1936 selepas ramai yag mengalami gangguan jiwa apabila mendengar versi asal.

Dilaporkan Stesen BBC telah mengenakan sekatan dan larangan lagu tersebut dari dimainkan sehinggalah pada tahun 2002, sekatan tersebut ditarik semula. Bagaimanapun, ada yang menganggap bahawa kisah lagu bunuh diri tersebut hanyalah sebuah rekaan semata-mata. Percaya atau tidak? Terpulang pada anda!