Kemenangan Rami Malek meraih anugerah Best Actor dalam Oscar 2019 ternyata membuat penduduk Mesir bangga dengan pencapaiannya. Malah aktor keturunan negara  itu kini disebut ‘firaun’ gara-gara Oscar.

Firaun Baru Mesir

Gelaran ini tercetus selepas kemenangan Malek yang menandakan dirinya sebagai aktor keturunan Amerika-Arab pertama yang pernah meraih piala Oscar. Malah Malek fasih berbicara dalam bahasa Arab.

IKLAN

Penduduk Mesir sangat kagum atas kemenangan Malek dalam Oscar 2019, terutama kala bintang ‘Bohemian Rhapsody’ itu menekankan keturunannya dalam ucapan.

“Saya adalah anak dari pendatang,” kata Malek dalam ucapan kemenangannya di Oscar, semalam di Los Angeles.

https://www.youtube.com/watch?v=iy4GL6RtVOk

Keluarga Malek diketahui merupakan keluarga Kristian Koptik yang tinggal dari  daerah Minya, Mesir. Dikisahkan oleh sepupu Malek, kampung halaman aktor itu ikutan heboh anggota masyarakatnya menang Oscar.

Seluruh kampung berjaga sehingga jam 5.00 pagi waktu tempatan untuk menonton acara itu, kata sepupu Malek, Fady Essam, 24.

“Kami menghubungi ibunya untuk mengucapkan tahniah dan menggesa beliau membawa Rami ke Mesir bagi mengadakan sambutan besar-besaran untuknya,” kata Essam.

Menteri Imigresen Mesir, Nabila Makram, turut mengucapkan tahniah di atas kemenangan Malek. Media sosial dipenuhi pujian dengan hashtag nama Malek dalam Arab dan Inggeris, manakala ramai lagi turut memuji ‘Firaun’ baru Mesir itu.

Filem Rami Malek, ‘Bohemian Rhapsody’ juga ditayangkan di Mesir. Akan tetapi adegan kala Malek yang sebagai Freddie Mercury mengungkapkan orientasi seksualitinya telah dipadamkan.

Watak Malek dalam ‘Bohemian Rhapsody’ juga mengundang kontroversi, terutama bahagian homoseksual tersebut. Di Mesir, tindakan homoseksual mengundang persekusi.
Pemerintah Mesir telah menghukum pihak-pihak yang diduga homoseksual meskipun orientasi dan perilaku tersebut tak secara jelas dilarang. Tindakan pemerintah ini pun dikecam oleh kelompok sayap kanan.

IKLAN