Ramai Yang Tidak Puas Hati Ahmad Idham Dilantik Sebagai CEO FINAS?

Mesti Baca

Artis & Instafamous Selar Kes Youtuber Bergaduh Di Gelanggang Futsal

Insiden pergaduhan di sebuah gelanggang futsal minggu lalu yang melibatkan Youtuber terkenal mendapat perhatian ramai termasuk di kalangan selebriti...

Ini Jumlah Yang Dibayar Kepada Meghan & Harry Untuk Wawancara Dengan Oprah Winsfrey

CBS dilaporkan telah membayar jutaan dolar untuk memiliki hak penyiaran wawancara yang sangat dinanti-nantikan iaitu wawancara Oprah Winsfrey bersama...

‘Harap Kamu Mati’- Adik Zyn Malik Disumpah Kerana Tak Dapat Restu

Waliyha adalah adik kepada Zayn Malik dari kumpulan One Direction. Dia pernah muncul dalam video muzik kumpulan itu pada...

Semalam, pengarah tersohor negara Ahmad Idham Ahmad Nazri telah dilantik sebagai Ketua Pegawai Eksekutif Perbadanan Kemajuan Filem Nasional (FINAS) yang berkuat-kuasa serta merta.

CEO FINAS Selama Dua Tahun

Berita tersebut turut disusuli dengan ucapan tahniah dari penggiat industri. Sebagai rekod, Ahmad Idham memiliki Ijazah Sarjana Muda Perakaunan dari Universiti Teknologi Mara (UiTM) dan mempunyai kepakaran serta pengalaman dalam industri kreatif sebagai pelakon, pengarah dan penerbit selama lebih dari 25 tahun. Namun begitu, di media sosial terdapat pula segelintir pihak yang seolah-olah tidak berpuas hati apabila Ahmad Idham dilantik sebagai CEO yang baru selama dua tahun.

Ramai Yang Tidak Puas Hati? 

Selain sindiran yang meragui akan lantikan yang diumum oleh Yang Berhormat, Menteri Komunikasi & Multimedia Malaysia Gobind Singh Deo sebahagian pengguna media sosial turut mempersoalkan kredibiliti pengarah filem itu.

Malah pelakon popular, Namron turut menyuarakan pandangannya mengenai lantikan tersebut. Baginya, dia merasakan lantikan tersebut merupakan satu jarak pengukur untuk lebih giat berusaha dalam menghasilkan sesebuah karya.

View this post on Instagram

Izinkan Tok Ayah mencelah perihal perlantikan CEO FINAS yang baru ni. Keputusan pemerintah melantik CEO ini mendapat tentangan dari pembikin-pembikin filem yang rapat dengan Tok Ayah. Rata-rata mereka tak bersetuju dengan keputusan ini. Lalu Tok Ayah katakan “bagus la tu, kita perlukan pemerintah yang gagal mentadbir kerana kalu pemerintah cemerlang dan tak lakukan kesilapan kita tak boleh tibai depa dalam karya. Sejarah membuktikan karya-karya yang besar dan agung lahir dari negara yang pemerintahnya jahanam. Mana ada karya agung lahir dari karya-karya kipas bontot.” Sesungguhnya berita pelantikan ini satu berita yang sangat baik untuk mengembalikan karya-karya filem ke wadah perjuangan sebenar. Baru lah Tok Ayah lebih bersemangat untuk hasilkan karya-karya yang lebih keras dan padat.

A post shared by TA Nam Ron (@_nam_ron_) on

Ahmad Idham Ajak Bincang 

Dalam pada itu, menerusi laporan sebuah portal hiburan pula memberitahu Ahmad Idham enggan mengambil pandang akan kritikan netizen terhadapna. Menurutnya, keputusan terbabit tidak boleh dipertikaikan selagi dia belum menjalankan tugasnya.

“Siapa mereka untuk mempersoalkannya? Setakat ini, hampir semua orang di dalam industri telah memberi kata-kata yang menyokong saya.

“Saya lebih melihat ini sebagai agenda politik sahaja kerana saya tidak mengenali mereka dan tidak tahu bagaimana hendak respon terhadapnya.

“Bagaimana mereka boleh mempersoalkan kredibiliti saya sedangkan saya belum menjalankan tugas ini pun lagi.

“Pada saya mudah sahaja jika tak puas hati, datang jumpa saya. Kita boleh berbincang secara professional kerana konsep saya adalah mahu lebih telus dan lebih bersikap keterbukaan,”

Apa pun tahniah diucapkan buat Ahmad Idham! Semoga dengan lantikan ini dapat memberi nafas baru buat industri filem tanah air.

SourceGempak

Terkini

Miley Cyrus Ajak Penonton Untuk Ambil Vaksin Melalui Muzik Video Terbarunya

Miley Cyrus menyeru kepada semua orang untuk mendapatkan vaksin sewaktu pandemik COVID-19 . Dirakam Sewaktu Konsert Outdoor Di Hadapan Audiens...

Artikel Berkaitan