Siapa sahaja yang tak tahu mengenai Seniman Agung Negara yang bernama P. Ramlee ini. Sememangnya, dari golongan anak muda hinggalah dewasa, filem-filem hasil buatan dan lakonan beliau sendiri tak pernah jemu ditonton walaupun berulang-ulang kali menontonnya.

Berusia 90 Tahun sekiranya masih hidup, hari ini merupakan ulang tahun kelahiran P. Ramlee yang dilahirkan pada tahun 1929.  Banyak kisah perjuangan P. Ramlee atau nama penuhnya Tan Sri Tun Datuk Amar Dr. Teuku Zakaria Bin Teuku Nyak Puteh yang menjadi inspirasi buat semua anak seni. Tak kurang juga kisah peribadinya turut menjadi sorotan media.

Selain kisah penglibatan dirinya dalam dunia seni, masih ramai yang tidak tahu P. Ramlee memang punyai kaitan dengan keluarga kerabat diraja negeri Perak. Ini bukan bermaksud P.Ramlee adalah anak jati Perak tetapi bekas isteri beliau yang ke dua iaitu Noorizan Mohd Noor.

IKLAN
Foto: Orang Perak

Apa yang menariknya untuk makluman anda, Noorizan  ini adalah merupakan bekas isteri kepada Sultan Perak ke 32 iaitu Almarhum Sultan Yussuf Izzuddin Shah yang mana secara tidak langsung, beliau adalah bekas permaisuri negeri Perak pada masa itu.

Beliau berkahwin dengan Sultan Yussuff Izzuddin Shah pada tahun 1954 pada usia 27 tahun. Pasangan diraja itu kemudiannya berpisah tidak lama kemudian.

Sultan Yussuff Izzuddin Shah

Jika anda tidak tahu, baginda Almarhum Sultan Yussuf Izzuddin Shah pula adalah datuk kepada Sultan Nazrin Shah (Sultan Perak ke 35) dan ayahanda kepada Almarhum Sultan Azlan Shah (Sultan Perak ke 34).

Mungkinkah kerana cinta, Noorizan sanggup tinggalkan Istana?  Hanya dia sahaja yang tahu! Norizan dan P. Ramlee telah berkahwin pada 6 Februari 1955 namun kerana P. Ramlee begitu sepenuhnya menumpukan hidupnya kepada kerjaya seni yang menyebabkan perkahwinan mereka berakhir pada 16 Oktober 1961.

Mungkin ada yang perasan tentang Noorizan ada berlakon dalam filem Laksamana Do Re Mi pada tahun 1973. Selepas 12 tahun bercerai, Noorizan ditawarkan oleh P. Ramlee untuk memegang watak sebagai Permaisuri Pasir Berdengung. Noorizan Mohd Noor meninggal dunia di Kuala Lumpur pada 15 Mei 1992 pada usia 65 tahun.

P Ramlee sempat menghasilkan sebuah lagu khas untuk Norizan sewaktu mereka masih bersama. Lagu Tidurlah Wahai Permaisuri merupakan hadiah buat Norizan.