Apple melaporkan bahawa syarikat elektronik gergasi ini dalam proses menghasilkan cip modem 5G. Seperti yang sedia maklum, proses penghasilan cip modem 5G ini telah bermula sejak bulan November tahun lepas.

Cip modem yang ingin di hasilkan oleh Apple ini hanya akan bersedia di pasarkan pada tahun 2021 nanti. Cip yang dalam sedang penghasilan ini nanti akan bersedia di masukkan ke dalam iPhone dan akan di pasarkan kelak.

Foto: Adweek

iPhone telah mula bergerak menghasilkan cip buatan mereka sendiri, menerusi kakitangan jurutera seramai 1000 ke 1200 orang ini pastinya akan menghasilkan cip modem 5G yang bagus.

Foto: Mac Rumors

Selepas cip tersebut di reka dan kemudian ianya akan di serahkan kepada TSMC atau Samsung untuk fabrikasikan. Dan pada masa yang sama ada sedikit pergolakan di antara Apple dan Intel tentang penghantaran supply cip modem 5G.

Foto: The Verge

Dan ini sekaligus membuatkan Apple kurang yakin terhadap Intel kerana cip tersebut mungkin tidak dapat di hantar mengikut jadual yang di tetapkan. Meskipun begitu, Apple tidak cepat melatah, malah cuba menghasilkan cip modem 5G milik mereka sendiri.

Dan pada tahun 2021 nanti, Apple akan menjadi salah satu pengeluar telefon bimbit dengan menggunakan cip modem 5G milik mereka sendiri!

IKLAN
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry