Samsung bakal lancarkan Galaxy A90 pula ke? Wah-wah nampaknya Samsung telah menyusun rapi perancangan mereka dalam mengejar menjadi pengeluar telefon bimbit terbesar di dunia.

Baru-baru ini tersebar tentang maklumat telefon bimbit Galaxy A90 di laman sosial Weibo. Menurut apa yang di kongsikan di laman sosial Weibo tersebut, telefon bimbit  Galaxy A90 ini memiliki feature skrin yang berkeluasan 6.7 inci dengan Full HD+ OLED display dengan resolusi 1080 x 2400.

IKLAN
Foto: Lowyat.net

Selain itu, telefon ini juga di katakan menggunakan cip daripada Qualcomm Snapdragon dengan codename SDM7150. Dari aspek kapasiti bateri pula, telefon ini memiliki 3700mAh tenaga bateri dengan kepantasan mengecas sebanyak 25W.

Manakala speaker yang di perkasa di dalam display tersebut mempunyai sistem yang hampir sama seperti LG G8 ThinQ di mana ia akan memberi pengalaman tontonan display yang lebih baik.

Foto: Tech Nave

Dari aspek fungsi kamera pula, di katakan telefon Galaxy A90 ini memiliki tiga fungsi kamera utama dengan konfigurasi lensa kamera sebanyak 48MP f/2.0 sensor bagi kamera utama yang pertama.

Foto: Trusted Reviews

Manakala bagi kamera yang kedua pula memiliki 8MP f/2.4 sensor lensa kamera dan bagi kamera yang ketiga pula ia memiliki f/1.2 Time-Of-Flight (TOF) lensa kamera. Ia hampir sama dengan OPPO N1 dan kamera tersebut juga boleh di adjust atau fungsi rotatable.

Walaubagaimanapun, ianya hanya sekulasi yang dirumus berdasarkan post yang di paparkan di laman sosial Weibo. Kita perlu menanti kemunculan telefon Galaxy A90 ini secara rasmi akan datang, sama-sama kita nantikannya.