Nampaknya tiada apa yang betul-betul secure di dunia digital ini. Ada saja cara yang mampu mengatasi sekuriti yang di sangka sudah cukup untuk melindungi kerahsiaan yang di simpan di dunia digital dan elektronik ini.

Sebuah posting daripada imgur, menunjukan bahawa acuan cap jari 3D mampu menembusi sekuriti ultrasonic scanner telefon bimbit Samsung S10. Eksperimen yang di jalankan ini adalah untuk melihat sejauh mana tahap sekuriti yang telah direka oleh Qualcomm pada skrin telefon Samsung Galaxy S10 ini.

IKLAN

I attempted to fool the new Samsung Galaxy S10’s ultrasonic fingerprint scanner by using 3d printing. I succeeded.

Menariknya, sensor yang terdapat pada telefon Samsung Galaxy S10 ini dengan mudahnya membuka lock telefon apabila acuan cap jari 3D tersebut menyentuh skrin telefon tersebut.

Acuan yang di bentuk oleh darkshark daripada imgur ini menyatakan, dia menggunakan lebih kurang 15 minit untuk menghasilkan acuan cap jari 3D dan terus dapat menggunakan acuan tersebut untuk membuka lock yang terdapat pada skrin telefon tersebut.

Foto: Android Result

Meskipun, Qualcomm telah menghasilkan feature yang di sangkakan tidak dapat di buka melalui fotografi atau acuan palsu cap jari, tetapi sesi eksperimen yang di lakukan oleh darkshark ini menunjukan sebaliknya. Jadi tiada apa yang mustahil, seperti bak kata pepatah “di mana ada kemahuan, di situ ada jalannya”. Betul tak?

Jadi bagi pengguna telefon bimbit yang mempunyai sensor ultrasonic fingerprint ini, pastikan anda menjaga telefon anda agar tidak terjatuh ke tangan yang pihak lain pula ya! Mana tahukan?