Tips Mencegahan Malware Menerusi Kaspersky Lab

Mesti Baca

Pastinya jenama anti virus kaspersky Lab ini sangat di kenali di kalangan gajet tekno, ia merupakan salah satu nama dari beratus anti virus yang wujud di era ini. Kaspersky Lab menerusi perisainya menangkas virus yang menjalar di dalam dunia digital ini.

Meski berjuta-juta virus yang meliar di dunia digital ianya bukanlah tidak dapat di cegah. Berikut merupakan tips pencegahan Malware menerusi anti virus daripada Kaspersky Lab ini.

Foto: PCMag

Untuk mencegah malware dari terus menerus menerobos di dalam device, yang pertama sekali pengguna harus menggunakan anti virus Kaspersky Lab yang asil dan bukannya copy ori kerana keberkesanannya tidak sama malah, ianya akan merosakkan memberi risiko virus lebih tinggi.

Foto: Comodo Enterprise

Kedua, jika anda menemui fail yang memiliki codename ‘exe’ di belakangnya jangan sesekali cuba membuka fail tersebut kerana di dalamnya terdapat malware yang bersembunyi.

Foto: Miles Web

Ketiga adalah, berhati-hati apabila anda melayari mana-mana laman web pastikan ‘https’ tertera di index carian dan bukannya URL yang berbeza, kerana jika laman web tersebut bermula dengan ejaan perkataan lain, ia bukannya laman web asli dan berkemungkinan bagi malware dan virus lain berlegar.

Foto: Ars Technica

Yang keempat adalah, jangan mudah menekan mana-mana pautan yang mencurigakan dan sebolehnya elakkan membuka atau melayari mana-mana fail dan pautan yang mencurigakan untuk mengelakkan fail di dalam device anda di hack dan di cemari dengan virus.

Yang terakhir adalah, pengguna gajet atau device yang bijak akan menggunakan perlindungan yang kuat untuk menjadi perisai dari sebarang virus yang cuba menyeludup masuk dengan menggunakan anti virus yang dipercayai dan memiliki tahap sekuriti yang bagus.

SourceLiputan6

Terkini

“Kurang Ajar!”- Ashraf Muslim Bengang Dengan Syarikat Judi

Pelakon Ashraf Muslim meluahkan rasa kecewa terhadap sebuah syarikat perjudian selepas tular di media sosial mengenai lagu raya yang...

Artikel Berkaitan