Memilih pasangan hidup dengan pasangan berbeza agama tentu bukan hal yang mudah dilakukan. Namun demi cinta, semua perbezaan boleh dibuang dan hidup bahagia dalam pernikahan.

Ketujuh-tujuh pasangan artis Bollywood ini contohnya tidak menjadikan perbezaan agama dan budaya untuk membina mahligai rumah tangga yang indah.

Bahkan, ada diantara mereka yang sudah berenikah selama puluhan tahun dengan pasangan yang berbeza agama, tapi tidak membuat cinta mereka luntur.

IKLAN

Dipetik  dari laman Bollywood Shaadis, berikut ini adalah 7 artis India yang bernenikah dengan pasangan beza agama.

1Hrithik Roshan & Sussane

Hrithik Roshan yang beragama Hindu menikahi Sussane yang menganut agama Islam pada tahun 2000. Walaubagaimanapun mereka bercerai 14 tahun kemudian pada tahun 2014.

Meskipun telah berpisah, kedua-duanya tetap  membesarkan kedua anak lelaki mereka dengan baik.

2Sunil Shetty & Mana Qadri

Musuh Shahrukh Khan di filem Main Hoon Na ini menganut agama Hindu. Namun dia bernikah dengan Mana yang merupakan seorang muslim. Pasangan ini ditemukan saat Mana berusia 17 tahun. Setelah menjalani hubungan selama 9 tahun, pasangan ini bernikah pada tahun 1991.

3Sanjay Dutt & Dinawaz Sheikh

Bagi anda peminat filem India dulu-dulu, tentu tak asing dengan aktor yang dulu sering bermain filem aksi ini. Dilnawaz dan Sanjay bertemu tahun 2006. Tidak hanya perbezaan agama, perbezaan usia hingga 19 tahun tidak menghalangi keinginan mereka untuk menyatukan cinta dengan bernikah.

IKLAN

4Saif Ali Khan & Kareena Kapoor

Kareena Kapoor yang beragama Hindu bernikah dengan Saif Ali Khan yang seorang muslim. Meski banyak yang mengira Kareena akan pindah agama, namun ia tetap memegang teguh keyakinannya.

Pasangan beda agama ini dikaruniai bayi lelaki yang diberi nama Taimur.

5Shahrukh Khan & Gauri Chibber

Shahrukh Khan yang merupakan seorang muslim harus berjuang keras meyakinkan keluarga Gauri yang beragama Hindu Brahmin agar boleh memberikan restu. Pasangan ini bernikah pada tahun 1991 dan pernikahannya masih kekal sampai sekarang.

6Aamir Khan & Kiran Rao

Aamir Khan yang beragama Islam jatuh cinta kepada Kiran Rao, seorang Hindu Brahmin dari daerah Bangalore. Mereka bernikah pada tahun 2005 dan menyambut kehadiran anak mereka, Azad 6 tahun kemudian melalui rahim ibu pengganti.

7Preity Zinta dan Gene Goodenough

Preity Zinta baru  bernikah dengan pasangan beza agama Gene Goodenogh. Wanita cantik berjaya menagih air mata penonton menerusi lakonannya di filem Dil Hai Tumhara ini bernikah dengan seorang lelaki warganegara Amerika. Tidak hanya beza agama, pasangan ini juga memiliki perbezaan budaya dan Bahasa.

Namun semua itu tak menghalang cinta mereka untuk menyatu dalam ikatan pernikahan.

Ketujuh-tujuh pasangan beza agama dari para artis Bollywood tersebut telah membuktikan bahawa cinta tidak mengenal perbezaan agama, kaum, dan usia. Mereka boleh hidup dengan kepercayaan agama masing selama bertahun-tahun dan membina keluarga yang harmoni.

Komen Anda