Market share value Netflix mengalami kejatuhan selepas perkhidmatan live streming Disney (Disney+) yang baru di lancarkan. Share value Netflix menurun sebanyak 5 peratus iaitu USD$8 billion atau RM32.92 billion wang Malaysia.

Berlainan pula bagi share value milik Disney, saham mereka melonjak naik sebanyak USD$25 billion atau RM102 billion selepas platforn live streaming tersebut di lancarkan!

IKLAN
Foto: Media Post

Berbalik kepada penurunan share value milik Netflix, salah satu faktor penurunan tersebut adalah kerana fee yang di kenakan oleh pihak Disney terhadap platform live streaming terbaru itu. Subscriber Disney+ hanya perlu membayar USD$7 atau RM28 sebulan atau USD$70 persamaan RM288 untuk setahun.

Foto: Vox

Fee yang dikenakan untuk subscriber Disney+ adalah jauh lebih murah berbanding yang dikenakan oleh Netflix yang berharga RM51 sebulan. Tambahan lagi segala kandungan cerita di bawah Disney di tayangkan di dalam platform tersebut.

Buat masa ini, platform live streaming Disney+ masih belum memasuki pasaran Malaysia tetapi anda tidak perlu khuatir, bagi yang berminat boleh melawat laman web Disney untuk melihat Preview dan mendaftar.