Stratolaunch Systems Corporation merupakan sebuah syarikat yang dibangunkan oleh Paul G. Allen. Syarikat ini telah berjaya menghasilkan kapal terbang terbesar di dunia dan berjaya membuat penerbangan pertama dengan selamat di Mojave Air & Space Port di California.

Kapal terbang terbesar ini berjaya terbang di udara dengan kelajuan maksimum 189 batu sejam! Dan kapal terbang ini telah melakukan penerbangan selama 2.5 jam dengan paras ketinggian 17,000 kaki di udara.

IKLAN

Kapal terbang ini memiliki berat sebanyak 500,000 pound atau 226,796.185 kilogram! Lihat saja panjang serta lebar sayap kapal terbang tersebut, seluas padang bola sepak.

Kapal terbang ini di reka khas sebagai launch pad untuk roket dan satelit. Menariknya rekaan kapal terbang ini memberikan satu nafas baru di dalam dunia penerbangan. Untuk menghasilkan kapal terbang yang mampu berfungsi sebagai launch pad bagi roket dan satelit ianya bukan satu projek yang mudah.

Malah syarikat ini juga mempunyai matlamat dengan menjadikan kapal terbang terbesar di dunia ini sebagai kapal terbang komersial di angkasa yang mengelilingi orbit bagi tujuan launching roket dan satelit.

Nampaknya, era penerbangan akan berevolusi dan pastinya akan lebihn banyak lagi perubahan serta penghasilan kapal terbang yang berteknologi tinggi dan akan berkembang selari dengan peralihan evolusi teknologi di masa hadapan.

IKLAN