Remaja Jepun Berusia 16 Tahun Menjual Uranium Secara Dalam Talian

Mesti Baca

Wah-wah mudah betul jual bahan kimia sekarang ya, macam jual baju online pula ya. Di Jepun seorang remaja berusia 16 tahun menjual bahan kimia Uranium di dalam talian. Remaja yang di rahsiakan namanya oleh pihak berkuasa Jepun tersebut masih di dalam soal siasat.

Foto: Komunitas Asint Tech

Remaja tersebut telah melanggar undang-undang nuclear reactors and materials di Jepun. Remaja berusia 16 tahun tersebut memiliki dan menghasilkan erythritol tetranitrate (ETN) yang merupakan bahan letupan yang berbahaya tanpa kebenaran dan melanggar Explosives Control Law.

Foto: The Japan Times

Menurut laporan penyiasatan yang dijalankan oleh pihak polis, remaja berkenaan mendapatkan bahan radioaktif tersebut daripada seorang bekas pelajar universiti di Nagoya di wilayah Aichi menerusi laman sosial Twitter dan Line.

Foto: Shop Back

Bekas pelajar universiti tersebut yang sedang menjalani hukuman penjara sejak bulan lepas mendapat hukuman penjara selama tiga hingga lima tahun tahanan dalam penjara di atas kesalah menghasilkan bahan letupan yang di kenali sebagai triacetone triperoxide (TATP), pistol dan bahan perangsang.

Mengikut hubung kait di antara kedua-dua remaja ini adalah, remaja berusia 16 tahun ini di katakan melaporkan progress penghasilan ETN nya kepada bekas pelajar universiti tersebut.

Remaja berusia 16 tahun tersebut menghasilkan yellowcake yang mempunyai konsentrasi Uranium dan membuat iklan di laman web untuk di jual secara dalam talian. Selain itu, pihak polis juga telah menjumpai bahan letupan ETN di dalam rumahnya.

Terkini

Respon Ibunya Amat Mengejutkan, Reza Rahadian Kenang Momen Ingin Peluk Islam

Reza Rahadian telah membuat keputusan untuk memeluk agama Islam semenjak beliau berusia 20 tahun. Walaupun dilahirkan dalam keluarga Nasrani,...

Artikel Berkaitan