Di China Guna Sistem Operasi Automatik Kendali Kereta Api Laju

Mesti Baca

Di wilayah Hunan, China telah menghasilkan sistem operasi automatik bagi mengendalikan pemanduan kereta api laju. Kereta api yang berkelajuan 350 kilometer sejam ini menerima nafas baru dengan adanya sistem operasi automatik tersebut.

Foto: New China TV

Menariknya sistem ini juga dapat melicinkan tugasan harian pemandu kereta api laju dengan lebih sistematik dan teratur. Pemandu kereta api tidak perlu mengawal sistem pergerakkan kereta api, kerana ianya telah di selaraskan dan akan bergerak secara automatik.

Sistem operasi ini akan bergerak dan berhenti secara automatik. Malah, sistem ini juga akan membuka dan menutup pintu kereta api secara teratur dan terkawal. Bukan itu saja, sistem ini juga mampu mengawal masa ketersampaian mengikut jadual yang ditetapkan.

Jika berlaku sebarang kes kecemasan dan kemalangan barulah pemandu akan mengambil alih sistem kawalan dan bertindak mengikut situasi. Hebat bukan ciptaan teknologi yang di adaptasi untuk kegunaan di dalam kereta api laju mereka!

Terkini

Rahsia Kecantikan Kulit Glowing Pelakon Bollywood – Kareena Kapoor

Siapa yang tidak mengenali pelakon cantik Bollywood ini, Kareena Kapoor. Pelakon filem Kabhie Kushie Kabhie Gham ini walaupun usianya...

Artikel Berkaitan