Amazon merupakan retailer stor dalam talian yang terbesar di dunia tetapi kini, retailer terbesar ini telah menutup perniagaan e-commercenya di China. Ini kerana ramai pembeli di China tidak lagi membeli barang merchant pihak ketiga menerusi Amazon.

Meskipun begitu, pembeli di China masih lagi membeli barang dari luar negara menerusi stor global Amazon. Apa yang membuatkan Amazon untuk keluar dari rangkaiannya dari tanah besar China adalah kerana saham perkongsian Amazo di China tidak sampai satu peratus.

IKLAN

Di tambah pula dengan persaingan perniagaan e-commerce di China seperti Alibaba dan JD.com mendominasi pasaran di China dengan lebih dari 80 peratus. Dan statistik peratusan market tersebut tidak memberi peluang yang cerah kepada Amazon untuk terus meneruskan cawangannya di situ.

Foto: Footwear News

Walaupun Amazon telah menutup perniagaan e-commercenya di China tetapi platform retailer terbesar dunia ini tidak goyah malah ia terus melebarkan sayapnya di negara lain dengan lebih berdaya saing lagi.

Siapa kata berundur akan menyebabkan kerugian? Sebaliknya usahawan yang berpandangan jauh akan mencari jalan lain untuk kukuhkan perniagaannya dengan lebih hebat lagi.