Telefon bimbit Meizu 16s kini tampil dengan spesifikasi yang unik dan lebih canggih daripada model yang sebelumnya. Telefon ini telah menggunakan cip daripada Qualcomm Snapdragon 855 SoC yang baru dan pastinya persembahannya lebih lancar dan sempurna.

Foto: Tech Tablets

Telefon ini memiliki skrin yang berkeluasan 6.2 inci dengan Full HD+ Super AMOLED display. Meizu 16s ini memiliki fungsi pengesan cap jari. Apa yang menariknya telefon ini hanya memiliki butang bezel di bahagian atas dan di bahagian bawah telefon.

IKLAN
Foto: Slash Gear

Dari aspek kamera, telefon Meizu 16s ini memiliki lensa kamera 20MP di bahagian hadapan telefon. Manakala lensa kamera di bahagian belakang telefon pula ia di datangi dengan 48MP f/1.7 Sony IMX586 pengesan lensa kamera pada bahagian kamera utamanya.

Manakala di bahagian lensa kamera yang kedua pula ia di datangi dengan 20MP f/2.6 Sony IMX350 pengesan lensa kamera. Fungsi ini membenarkan kamera menangkap gambar dengan fungsi yang di kenali sebagai mod “Super Night View” yang menggabungkan lapan gambar di dalam satu imej dan komposkannya di dalam low-light environments.

Foto: Android Advices

Telefon Meizu 16s ini tampil dengan dua variasi RAM dan kapasiti storan yang berbeza. Telefon yang pertama di datangi dengan 6GB RAM dan 128GB kapasiti storan dan telefon yang kedua memiliki 8GB RAM dengan 256GB kapasiti storan.

Telefon ini hadir dengan tiga warna yang berbeza di pasaran iaitu Carbon Black, Pearl White dan Phantom Blue. Dari aspek kapasiti bateri pula, telefon Meizu 16s ini memiliki 3600mAh tenaga bateri.

Foto: CNET

Telefon Meizu 16s ini menggunakan USB-C port, Bluetooth 5.0 dan fungsi NFC. Selain tu, telefon ini juga menggunakan Flyme 7.3 UI dengan Android 9 Pie. Tambahan lagi telefon ini juga memiliki fungsi “Hyper Gaming Mode” yang memberikan fungsi grafik yang lancar tanpa memakan banyak tenaga bateri apabila menggunakan mod ini untuk bermain game.

Foto: Phone Radar

Motor perisian di dalam telefon Meizu 16s ini juga direka dengan menggunakan mEngine 3.0 yang memiliki getaran motor yang gempak dan memberikan pengalaman semasa bermain game lebih dinamik!

Di pasaran China, telefon ini akan dijual dengan harga 3198 Yuan (RM1965) bagi telefon 6GB RAM dan 128GB storan dan manakala bagi 8GB RAM dan 256GB storan pula dijual dengan harga 3498 Yuan (RM2149) dan telefon ini akan di jual pada 28 April ini di China dan buat masa sekarang masih belum ada sebarang maklumat bila telefon ini akan memasuki pasaran Malaysia.