Baru-baru ini dilaporkan Apple telah mengeluarkan sebahagian aplikasi daripada App Store, ini kerana aplikasi tersebut memiliki fungsi feature yang sama seperti feauture iOS 12 iaitu ‘Screen Time.’

Aplikasi tersebut telah menggunakan teknologi yang invansif yang di kenali sebagai Mobile Device Management (MDM). Teknologi ini membenarkan pihak ketiga untuk mengawal dan memasuki telefon bimbit serta sekaligus mengakses segala maklumat sensitif di dalamnya.

Foto: iPhone Hacks

Apple memaklumkan MDM merupakan produk enterprise yang bagus cuma bukan terhadap si pengguna. Apple akan memberi masa kepada pihak developer selama 30 hari untuk mengeluarkan MDM dari aplikasi mereka.

Foto: How To i Solve

Jika pihak developer telah mengeluarkan sistem MDM dari aplikasi mereka, Apple akan membenarkan aplikasi tersebut berada di dalam App Store mereka, jika tidak akan menerima nasib yang sama seperti Kidslox dan Qustodio dimana kedua-duanya di failkan saman terhadap European Unison Competition Commission.

Dari aspek konteks pula, Apple menyatakan fungsi feature Screen Time yang dikemaskini oleh iOS 12 ini membolehkan pengguna untuk menyemak frekuensi telefon dan sekaligus membolehkan ibu bapa meletakkan kawalan penggunaan frekuensi telefon bimbit anak-anak.

Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry