Baru-baru ini, dunia hiburan tanah air digemparkan dengan pengakuan daripada penerbit serta pengarah terkenal, Michael Ang yang dikatakan sudah setahun memeluk agama Islam. Pengakuan itu dibuat menerusi akaun media sosial beliau. Ramai juga yang memberi kata semangat kepada Michael Ang.

1. Michael Ang

Berikutan dengan penghijrahan Michael Ang kepada agama Islam, murai.my senaraikan beberapa selebriti Malaysia yang telah berhjrah ke agama Islam.

2. Adam Corrie

Adam Corrie sememangnya terkenal dengan watak gangster yang dipegangnya dalam filem KL Gangster. Dilahirkan dari keluarga beragama Buddha. Sebelum memeluk Islam, Adam mengaku bahawa dia ada seorang atheis, iaitu seseorang yang tidak mempercayai Tuhan.

IKLAN

Hidupnya mula kosong dan tiada pegangan hidup. Oleh itu, beliau mula mencari kebenaran dan akhirnya dipertemukan dengan Islam. Pada 13 Julai 2007, Adam telah memeluk agama Islam dan berkahwin dengan Fazema Mohd Fuad pada tahun 2008.

3. Stacy Anam

Stracie Angie Anam yang lebih dikenali dengan nama Stacy iaitu isteri kepada penyanyi terkenal, Akim Ahmad telah memeluk agam Islam pada tahun 2015. Selepas memeluk Islam, Stacy mengesahkan nama Islam beliau adalah Ummu Shaikhah Stacy Anam dan Stacy mendirikan rumah tangga bersama Akim pada tahun 2016.

4. Anuar Chew Kim Wah

Anuar Chew Kim Wah adalah pelakon berbangsa cina yan sangat terkenal di Malaysia. Dia juga turut membintangi beberapa filem serta drama melayu. Pada tahun 2013, dia telah memeluk agam Islam dan menggunakan nama Anuar Chew atau Anuar Abdullah.

5. Daphne Iking

Pengacara terkenal Daphne Iking telah memeluk Islam pada tahun 2010 dengan nama Islamnya, Dahlia Eleanor Iking. Beliau juga adalah isteri kepada ahli perniagaan, Azmi Abdul Rahman. Menurut Daphne, dia membuat keputusan untuk memeluk agama Islam selepas melawat Taj Mahal di India.

6. Marion Counter

Marion Counter adalah selebriti kacukan Portgis-Inggeris-Cina ini telah memeluk Islam pada tahun 2010. Beliau adalah isteri kepada usahawan terkenal, SM Nasaruddin SM Nasimuddin.

7. Marsha Milan Londoh

Marsha Milan Londoh yang berasal dari Sabah ini masih menggunakan nama asal beliau selepas memeluk agama Islam pada tahun 2015. Dia berkahwin dengan ahli perniagaan, M. Shaiful Nizam pada Disember 2015.

8. Puan Sri Tiara Jacquelina

Dilahirkan sebagai Jacqueline Eu pada 3 Oktober 1967, Tiara Jacquelina telah memeluk agama Islam pada tahun 1993 selepas mendirikan rumah tangga dengan pelakon, Allahyarham Hani Mohsin Hanafi.

murai.my mengucapkan tahniah kepada selebriti-selebriti di atas kerana telah memeluk agama Islam. Semoga mereka semua mendapat keredhaan Allah dan dapat menjadi umat Islam yang soleh serta solehah, in shaa Allah.

IKLAN
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry

Komen Anda