Hampir dua tahun yang lalu, kisah doktor ini yang juga selebriti media sosial menarik perhatian ramai sehingga tular di media sosial. Tidak ‘mensia-siakan populariti’ yang diterima, Dr Say Shazril atau nama sebenarnya Shazril Shaharuddin menggunakan peluang tersebut untuk berkongsi pelbagai kisah dan tips mengenai gaya hidup kepada pengikutnya.

Kini Bergelar Bapa 

Ini termasuklah kisah proses kehamilan isterinya, Azura Abas yang dikongsi Dr Say mendapat reaksi yang cukup positif mengenai tips yang dikongsi biarpun ada ketikanya isu tersebut mendapat perdebatan hangat dikalangan pengguna media sosial. Terbaharu, menerusi perkongsian Dr Say isterinya itu telah selamat melahirkan cahaya mata sulung mereka pada jam 1.19 tengahari semalam.

IKLAN
View this post on Instagram

Topik : Nak Mengandung Susah, Dah Mengandung Pun Bukan Mudah Part 2 . Setibanya kami di PAC, spekulum dilakukan kpd bini & didapati ade pendarahan pd pangkal rahim (cervical erosion/ectropion) & bile di scan, uri ade di bahagian atas rahim. Kami menarik nafas lega sb condition ni xbrapa serius & paling lega sb bini x kena admit ward. Kami dibenarkan pulang tanpa diberi apa2 suntikan atau ubat-ubatan. Maka dgn suka hatinya kami berangkat bercuti ke New Zealand dgn hati yg girang gembira. . 10 hari di NZ, almost selang sehari bini bleeding. Tp seperti biasa kami berfikiran positif, "alah biasela tu hun, kite jalan banyak arini, sb tu bleeding bnyk skit". Kami rahsiakan drpd parents sy yg turut ikut ke NZ sb xnk kne admit kt sane & merosakkan percutian kami. Setibanya di Msia, bleeding masih banyak, bini kembali risau, sy kembali tertanya2 "takkan cervical erosion buat bleeding non stop sampai lama cmni?" . Kami pergi balik PAC, kali ni bila di spekulum xnmpk dh cervical erosion & bile di scan, baby masih actively gerak like nothing happened pdhl mami & dedi dia kt luaq risau gegila. Doktor decide tuk admit for observation sebagai indeterminate antepartum hemorrhage (tidak dapat ditentukan punca pendarahan). Bini diberikan 2 suntikan im dexa bagi mematangkan paru2 baby sekiranya baby keluar pra matang. Dengar perkataan "pra matang" tu berlinang lagi air mata bini, kali ni air mata suami turut berlinang peeps. Dari mana datang bleeding ni, awat xbenti2? Part 3 sy conclude kan k peeps?

A post shared by Dr Shazril Shaharuddin (@say_shazril) on

Kongsi Kisah Isteri Lahirkan Anak 

Berkongsi pengalaman isterinya ketika melahirkan cahaya mata mereka yang berjantina lelaki , menurut Dr Say ketika isterinya sedang menunjukkan tanda-tanda ingin bersalin, dia ketika itu berada di sebuah lokasi lain bagi menjayakan penggambaran sebuah iklan. Namun begitu, dia  berhadapan dengan detik cemas apabila bayi mereka mengalami komplikasi dimana jantungnya berada dalam keadaan lemah sehingga membuatkanj dia dan isteri bersetuju untuk menjalani proses bersalin secara pembedahan.

View this post on Instagram

Topic : Alhamdulillah, I Am Now A Father . Mase gi ANC semalam, pakar sakit puan sy btau baby akan keluar Kamis atau Jumaat ni. Sy pun ok lah, maka sy gi shooting iklan arini thinking everything is gonna be fine. Sejam lepas sy sampai location shooting, bini call ckp "ubby td i buang air pastu i dgr bunyi "Pop" pastu kaki i basah". Air ketuban bini pecah, shooting about to start, sy watak utama maka xleh nk ciao. Sy tenangkan diri sb berdasarkan pengalaman kedoktoran, salu 1st baby akan keluar lmbt. Tp hati masih resah & nasib baik bini ade kt umah mak die, maka mak mertua & adik bradik ipar sy bwk bini ke hospital. . Tiba2 bini call balik, kali ni die ckp "ubby CTG baby ade deceleration deep gile (denyutan jantung baby lemah) & mcm nk kne push tuk cesar" terduduk sy dibuatnye bang. Kali ni mmg sy xsimpan, sy btau director yg "i gotta go". Memandangkan part sy nk habis, kami proceed lelaju & trus sy pecut ke hospital. Sesampainy di hospital, bini masih dlm operation theater maka sy masuk je ke OT ingin bertanye status bini. Muncul pakar sakit puan sy menerangkan sgale ape yg berlaku. Rupe2ny denyutan jantung baby jd lemah disebabkan tali pusat teramat ketat di sekeliling lehernya. Nasib baik bini akur tuk cesar secepat mungkin cz jika dibiarkan, xtau ape yg akan terjadi kpd baby kami. . Alhamdulillah 1.19pm 5.5.19 bini sy selamat melahirkan our 1st baby boy seberat 3.3kg. No words can describe how im feeling right now peeps. We are so blessed & so lucky with this miraculous gift from Ilahi. Thank u sooo much for all of ur warm wishes & du'a peeps. I am now a DADDY!

A post shared by Dr Shazril Shaharuddin (@say_shazril) on

Rata-rata pengikut turut membanjiri ruangan komen selebriti media sosial itu dengan ucapan tahniah selain mendoakan kesihatan isteri dan anaknya berada dalam keadaan sihat sejahtera. Tahniah buat Dr Say dan isteri dari kami di murai.my!

Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry

IKLAN

Komen Anda