Hampir Seratus Ribu Komputer Gamer Berpontensi Di Jangkiti Malware Shadow Hammer?

Mesti Baca

Nampaknya kegiatan daripada hacker kian menjadi-jadi apabila hacker memakai sistem pembaruan software yang dikenali sebagai Live Update (Asus) untuk menyebarkan Malware Shadow Hammer kepada lebih daripada 1 juta komputer Windows.

Foto: Difesa e Sicurezza

Asus telah mengemaskini situasi dan membincangkan bagaimana untuk menangani masalah malware tersebut bersama Kaspersky dan ESET. Menerusi perbincangan dan penyiasatan yang dilakukan.

Foto: CSO

Di dapati malware tersebut telah mensasarkan tiga studio game dan software Microsoft Visual Studio. Menerusi jangkitan daripada malware terhadap studio-studio terbabit, di anggarkan lebih daripada 92,000 komputer telah di jangkiti.

Malah menurut Kaspersky dan ESET mungkin jumlah jangkitan malware di dalam komputer melebihi daripada itu. Nampaknya, komputer kena format semula dan uninstall semula game dan masukkan anti virus ke dalam komputer! Ya lah, mana tahu di antara game yang di muat turun di dalam komputer anda mengandungi malware kan?

SourceLiputan6

Terkini

Faralyna Idris Alami Keguguran Bayi Lelaki Selepas Hamil 4 Bulan

Pelakon Faralyna Idris berkongsi khabar menyedihkan apabila dia disahkan mengalami keguguran ketika semua umat Islam sedang sibuk membuat persiapan...

Artikel Berkaitan