Tak lama lagi Marvel bakal menyajikan filem terbarunya Spiderman: Far From Home. Selain mengisahkan perjuangan Tom Holland sebagai Peter Parker, Spiderman: Far From Home juga memaparkan kisah perjuangan Spiderman selepas Avengers: Endgame.

Bakal ditayangkan pada 2 Julai mendatang, filem yang juga dibintangi oleh Zendaya ini sudah banyak diperbincangkan setelah mengeluarkan trailer terbarunya baru-baru ini. Salah satu yang menjadi perbincangan adalah munculnya karakter seorang gadis berhijab yang muncul dalam trailer Spiderman: Far From Home.

Maka ramai yang tertanya-tanya siapakah gerangan gadis tersebut. Selepas menyiasat, akhirnya identiti gadis tersebut didedahkan oleh laman berita mirror.co.uk. Dia merupakan seorang artis dan model muslim bernama Zoha Rahman. Kita lihat dulu pose-pose cantiknya di Instagram:

Melalui akun Instagram peribadinya, Zoha Rahman menceritakan bagaimana dirinya boleh terlibat dalam Spiderman: Far From Home. Meskipun belum diketahui karakter apa yang dipegang olehnya, dia boleh disebut menjadi pelakon wanita berhijab pertama yang ditampilkan oleh Marvel Studios dalam franchise MCU (Marvel Cinematic Universe).

Gadis berdarah India itu memberitahu bahawa pihak produksi sempat bertanya apakah dia akan tetap memegang karakternya dengan mengenakan hijab. Dia pun terus mengiyakan tawaran tersebut.

IKLAN

Ramai yang percaya Zoha akan diberi watak superhero muslim iaitu Kamala Khan atau Ms. Marvel yang sudah beberapa kali dibuatkan komiknya oleh Marvel.

Tak banyak sangat maklumat tentang Zoha. Walaupun dia berasal dari India, dia sudah menetap di England dalam beberapa tahun terakhir. Difahamkan gadis cantik ini melanjutkan pendidikan dengan jurusan undang-undang sebelum memutuskan untuk bercuti mengambil kursus lakonan demi mengejar impiannya untuk berlakon.

Keputusan nekad dan penuh risiko yang diambil oleh Zoha akhirnya berbuah kejayaan selepas muncul dalam filem Spiderman: Far From Home ini menjadi filem ketiganya.

Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry