Pada awal minggu lalu, Marvel Studios telah mengumumkan tayangan semula filem Avengers EndGame yang dikenali sebagai edisi ‘Re-Release’ yang mana dalam edisi baharu ini Marvel akan menayangkan beberapa suntingan ‘deleted scenes’ yang dikatakan tiada dalam filem yang ditayangkan sebelum ini.

Spoiler Alert! 

Terlebih dahulu, perlu kami ingatkan bahawa artikel ini mempunyai spoiler yang barangkali akan membantu anda membuat pilihan untuk menonton filem ini buat kali kedua dan anda mungkin akan berterima kasih pada kami selepas membaca artikel ini. Bagi kami sendiri, ianya adalah kali ketiga dan dek kerana penangan pengumuman Marvel yang memaklumkan bahawa edisi Re-Release akan turut mengandungi ‘tribute’ kepada Stan Lee dan ‘post-credit’ yang menunjukkan kesinambungan EndGame pada filem yang seterusnya, kami sanggup untuk korbankan sekali lagi tiga jam bagi menonton filem ini.

IKLAN

Hanya 6 Minit Tambahan 

Jika anda beranggapan bahawa edisi ini akan terdedahnya dengan siapakah Captain America berkahwin, huraian perjuangan keluarga Stark dan sebagainya barangkali anda tersilap.

Ini kerana dalam terbitan terbaharu ini ianya hanya sekadar tiga plot tambahan yang bagi kami agak mengecewakan tanpa perlu membazirkan masa lebih dari 3 jam untuk menontonnya kecuali jika anda benar-benar peminat fanatik Avengers.

Tribute Mengenai Stan Lee

Sebelum tiga plot tambahan tersebut dipertontonkan, penonton terlebih dahulu akan melihat ucapan penghargaan dari salah seorang pengarahnya, Anthony Russo selama hampir 1 minit. Kemudian tribute ringkas mengenai Stan Lee bersama filem adiwira Avengers ditayangkan.

Deleted Scene Profesor Hulk

Plot kedua pula ianya menceritakan tentang ‘deleted scenes’ yang dinanti-nantikan ramai. Agak mengecewakan kerana babak ini hanyalah pengenalan mengenai bagaimana Bruce Banner boleh menjadi ‘Professor Hulk’ yang dilakonkan oleh Mark Ruffalo. Jika anda masih ingat, dalam EndGame Bruce pernah memaklumkan pada Black Widow, Captain America dan AntMan bagaimana dia boleh mengawal Hulk dan Bruce di dalam satu jasad.

Jadi inilah yang dimaksudkan oleh Marvel yang mana babak ini tidak ditunjukkan di dalam EndGame sebelum ini, malah dalam versi Re-Release ini juga ianya adalah paparan CGI semata-mata. Ketika ini dipertontonkan, kami sudah mendengar rungutan dan keluhan daripada penonton yang kecewa dengan perkhabaran yang dimaklumkan oleh Marvel seperti indah khabar dari rupa.

IKLAN

Sneak Peak Spiderman : Far From Home 

Yang terakhir adalah sneak-peak mengenai filem Spiderman : Far From Home. Ternyata ini juga agak mengecewakan kerana sneak-peak ini sudah dipertontonkan dalam preview Spiderman sehingga ke hari ini. Masih ingat dengan skrip Mysterio (Jake Gyllenhaal) yang berkata “You don’t want any part of this,” ?

Sebenarnya itu merupakan perbualannya bersama Nick Fury dan Maria Hill yang ketika itu berada di bandar Mexico selepas bandar itu hampir musnah angkara Cyclone. Sneak peak dalam edisi Re-Release berdurasi hampir 2 minit itu akan kita lihat dalam Far From Home pada minggu ini.

Secara keseluruhannya bagi kami ianya sekadar gimik Marvel untuk menumpaskan rekod filem Avatar sebagai filem yang mendapat kutipan paling banyak dalam sejarah.