Hidup dengan bergelimpangan harta, sudah tentu tidak menjadi masalah bagi selebriti Hollywood untuk membeli apa yang mereka mahukan. Salah satunya adalah John Travolta. Aktor ini mempunyai lapangan terbang peribadi di halaman rumahnya.

Seperti diketahui, John Travolta sememangnya memiliki lesen sebagai juruterbangdan  mempunyai lima buah pesawat. Kediaman mewah aktor berusia 60 tahun ini dilengkapi dengan landasan kapal terbang yang terus mengarah ke pintu depan.

IKLAN

“Kami merancang rumah yang berfungsi sebagai lapangan terbang sehingga kami dapat terbang kemana pun dengan cepat. Dan kami berjaya melakukannya,” ujar John Travolta saat diwawancara oleh Australia’s Today.

Seperti yang dilaporkan dari Architecturendesign.net, John Travolta menjadi duta untuk Syarikat Penerbangan Qantas sejak tahun 2002. Dia meletakkan pesawat Qantas Boeing 707 di halam rumah di Florida.

Pembinaan rumah ini mengambil masa selama dua tahun, namun proses perancangannya memakan waktu kurang lebih 6 tahun.

Ruangan utama didesain dengan tingkap dinding yang melengkung. Hal ini menjadikan ruangan utama ini tampak begitu megah.

Lapangan terbang yang menjadi salah tarikan di rumah selebriti dunia ini memiliki sepanjang 2.2 km. Namun, landasan ini tidak dimiliki secara peribadi oleh John, melainkan menjadi fasiliti di kompleks tersebut yang dapat digunakan bersama-sama.

Pusat Menara Kawalan

John sendiri memiliki dua buah laluan sebagai jalan keluar masuk seluruh pesawatnya yang juga terhubung terus  dengan pintu depan rumahnya.

Sebuah jet Gulfstream II terlihat diletakan di salah satu dari dua paviliun pesawat.

Aktor yang membintangi sejumlah filem seperti, GreaseBroken Arrow, dan Face Off ini dikhabarkan menjadi orang pertama yang tinggal di kawasan Jumbolair Aviation Estates seluas 551 ekar di Ocala, Florida, yang letaknya dekat dengan Greystone Airport.

Komen Anda