Selepas pelakon Yatt Hamzah berkongsi khabar berita mengenai suaminya , Zulfadhli Khairuddin serta delegasi anggota Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM) yang ditahan tentera Mesir di Gaza, Palestin salah seorang delegasi itu yang juga penyanyi, Heliza Helmi turut berkongsi keaadan terkini mereka di sana.

Hadapi Detik Mencabar 

Menurut Heliza yang berada di sana sejak 8 Julai lalu, mereka menghadapi detik-detik yang mencabar lebih dari 16 jam termasuklah ditengking dengan pihak berkuasa. Lebih terkesan, cuaca di sana yang panas terik mencecah 50 darjah selsius membuatkan keadaan bertambah genting apatah lagi terkepung dengan ramai orang di kawasan yang sempit.

View this post on Instagram

Delegasi Malaysia Terkandas ! _ Tiada jaminan boleh masuk atau keluar di GAZA ini ! Inilah realiti kehidupan bumi di namakan GAZA PALESTINE _ Nak tembusi masuk ke Gaza sahaja perjalanan ambil masa lebih 16 jam ( check point demi chedengan tiada kemudahan tempat makan minum hatta , tandas . Mencabar? Wallahi memang mencabar. 16 jam tak pergi tandas super mencabar Ya Rabb _ Saya kongsikan keadaan di Rafah: Nak masuk Rafah sahaja penuh cabaran, lepas di periksa oleh penguatkuasa, di tempat yang sama kami berada, nanti datang lagi pihak berkuasa periksa dan periksa, dan kami perlu menunggu dan menunggu dan menunggu 1. Keadaan di Rafah panas sepanas panasnya, macam tadi 50 darjah celcius , terkepung dengan ramai orang dengan kawasan yang sempit , tak ada tingkap , tak ada kipas, aircond apatah lagi, solat memang di atas lantai yang berdebu dan penuh sampah . 2. Memang langsung tak ada kedai. Makna kata, takda makanan , tak ada minuman. Video awal- awal tu, masa kami baru sampaj bekalan makanan masih ada, macam tadi roti semua dah habis, air pun dah habis, bayangkan kalau stranded berhari-hari, memang langsung tak ada makan minum semua . 3. Line internet langsung tak ada . 4. Mereka yang datang ke Rafah, kena beratur panjang- panjang, kadang- kadang kena marah. . 5. Macam tadi ada yang cedera, dengan anak kecil, duduk di atas lantai dengan muka merah berpeluh peluh, menanti penuh harapan dapat keluar, namun menunggu dan terus menunggu dengan kelaparan kehausan, peluh banjir . 6. Suddenly mereka bagitau kami tak boleh keluar hari ini macam tu je . Kami kena stay sahaja di Rafah tidur la beramai-ramai di Rafah tak da makan minum dan udara, kerana ramai dan penuh sesak MasyaAllah . Setelah beberapa jam, Alhamdulillah setelah berbincang kami dapat masuk balik ke Gaza . 7. Kami tak tahu bila kami akan pulang,kepada semua saya mohon maaf salah silap saya kepada semua🙏🏻 _ Kakja harap kalian terus sama sama bersatu membantu Peduli Ummah ini ya _ Sumbangan ke Maybank ( Dana Mapim ) 562834636620 Atau ke www.tabunggaza.com – @saniarabyalkahery @hazwanihelmi @zulhanisz77 @fitrimusa @zulfadhli_khiruddin #WakeUp4Gaza

A post shared by 🎯H E L I Z A H E L M I 🎯 (@nurhelizahelmi) on

Delegasi Malaysia Jatuh Sakit 

Kongsi Heliza lagi, mereka diberitahu perlu tinggal di Rafah sebelum berpatah balik ke Gaza. Sehingga detik ini,Heliza telah memaklumkan belum tahu jangkaan sebenar untuk kembali ke tanah air setelah berhadapan dengan keadaan yang cukup getir.

IKLAN

Menerusi perkongsian terbaharu nya di laman Instagram, penyanyi itu telah memaklumkan ramai delegasi Malaysia dalam ekspedisi keamanan itu telah jatuh sakit selain mengharapkan doa yang terbaik buat mereka.

Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry