5 ‘Bandar Hantu’ Ini Menarik Untuk Dikunjungi, Ada Yang Dah Ditimbus Pasir

Mesti Baca

Artis & Instafamous Selar Kes Youtuber Bergaduh Di Gelanggang Futsal

Insiden pergaduhan di sebuah gelanggang futsal minggu lalu yang melibatkan Youtuber terkenal mendapat perhatian ramai termasuk di kalangan selebriti...

Ini Jumlah Yang Dibayar Kepada Meghan & Harry Untuk Wawancara Dengan Oprah Winsfrey

CBS dilaporkan telah membayar jutaan dolar untuk memiliki hak penyiaran wawancara yang sangat dinanti-nantikan iaitu wawancara Oprah Winsfrey bersama...

‘Harap Kamu Mati’- Adik Zyn Malik Disumpah Kerana Tak Dapat Restu

Waliyha adalah adik kepada Zayn Malik dari kumpulan One Direction. Dia pernah muncul dalam video muzik kumpulan itu pada...

Di dunia ini ada berbagai-bagai kota yang sangat menarik untuk para traveler. Setiap kota menawarkan pemandangan unik yang jarang ditemukan di kota lain.

Beberapa kota mempunyai mercu tanda terkenal dan dikunjungi jutaan pelancong setiap tahun. Sebagai contoh Paris di Perancis mempunyai Menara Eiffel yang selalu menjadi destinasi utama di kota tersebut.

Kali ini HANGAT TRAVEL merangkum kota-kota yang sudah terbengkalai namun sangat menarik untuk dikunjungi. Berikut kota terbengkalai namun masih menarik untuk dikunjungi.

Merv, Turkmenistan

Merv adalah salah satu kota besar di Jalur Sutra menempatkan perpustakaan, kuil dan kebun . Lokasinya berada di Gurun Karakum, Turkmenistan.

Dulunya tempat ini adalah sebuah kota yang luas. Namun, saat ini hanya tersisa benteng dan istana yang sudah runtuh. Kota ini masuk senarai Warisan Dunia UNESCO.

Pripyat, Ukraine

Ledakan reaktor nuklear Chernobyl membuatkan Pripyat dikosongkan. Sekitar 50 ribu penduduknya dibawa keluar saat itu.

Mereka tak pernah kembali. Namun, saat ini kekuatan radiasinya berkurang dan selamat dikunjungi untuk sehari. Puluhan ribu pelancong yang ingin tahu kota ini mengunjungi setiap tahun. Para traveler tertarik dengan kehidupan Uni Soviet zaman dahulu.

Pulau Hashima

Foto: CHRIS LUCKHARDT

Kota ini berada di barat daya Nagasaki. Dulunya merupakan tempat perlombongan arang batu bawah laut sebelum ditinggalkan pada tahun 1974. Tempat ini ramai dikunjungi setelah muncul dalam filem James Bond, Skyfall.

Craco, Italy

Terletak di puncak bukit Basilicata di Italy Selatan, desa abad pertengahan ini sudah tidak dihuni selama 50 tahun terakhir. Craco adalah sebuah runtuhan yang sempurna dengan istana dan gereja. Craco tidak dihuni kerana adanya tanah runtuh dan gempa bumi.

Kolmanskop, Namibia

Dulu di kota ini banyak berlian berserakan di tanah. Para pelombong membangun kota ini sejak awal 1900-an. Ada teater, sekolah, butik hingga stasyen kereta api. Namun, kota ini ditinggalkan pada tahun 1950-an dan kota ini sudah ditutupi oleh pasir saat ini.

Terkini

Miley Cyrus Ajak Penonton Untuk Ambil Vaksin Melalui Muzik Video Terbarunya

Miley Cyrus menyeru kepada semua orang untuk mendapatkan vaksin sewaktu pandemik COVID-19 . Dirakam Sewaktu Konsert Outdoor Di Hadapan Audiens...

Artikel Berkaitan