Sukakan Keju? Perkongsian ini mungkin akan menggembirakan ‘cheese lover’. Sebelum ini, kita mungkin sudah biasa dengan keju dimakan bersama sandwich ataupun pizza. Namun pernahkah anda terfikir untuk mencampurkan keju dengan makanan-makanan yang lain.

5 Pilihan Makanan Berasaskan ‘Cheese’

Seperti satu fenomena, pelbagai makanan telah dicipta bersama pilihan keju. Menurut netizen, ada yang beranggapan ianya seperti agak keterlaluan sehingga ‘menjatuhkan’ kualiti makanan itu dan tidak kurang juga ada yang menggemarinya. Berikut kami tampilkan 5 pilihan makanan bersama keju yang semakin mendapat tempat!

1Char Koey Teow Keju

Gambar sumber : Rojak Daily

Tak pernah terlintas di fikiran kami untuk merasai Char Koey Teow bersama keju. Percaya atau tidak, sebuah restoran di Cyberjaya iaitu Spark Cheese telah menyediakan menu istimewa ini. Dikatakan menu ini cukup laris sehingga pernah terjual beratus-ratus pinggan dalam masa sehari.

2Keropok Lekor Keju

Pernah cuba keropok lekor keju? Menerusi carian kami ianya sudah lama berada di pasaran namun ianya menjadi perdebatan di kalangan netizen. Manakan tidak, bagi mereka kewujudan keropok hipster ini seperti menjatuhkan rasa dan tradisi asli sejak dahulu lagi. Sebagai info, selain keju kini terdapat keropok lekor durian. Berani untuk cuba?

3Teh Cheese

Jika dahulu ianya sukar untuk didapati. Kini seiring dengan fenomena ‘Boba’ , beberapa kedai turut mengusahakan minuman berasaskan keju. Kami pernah mencuba salah satu minuman di Chizu iaitu Teh Cheese. Rasanya? Semestinya lemak berkrim namun buat anda yang cepat muak kami nasihatkan anda untuk mencuba menu yang lain.

IKLAN

4Ayam Goreng Korea Keju

Sejak diperkenalkan di Malaysia, ayam goreng yang disaluti bersama keju menjadi kegemaran ramai! Seperti yang diketahui beberapa rangkaian restoran terkenal di tanah air telah menyediakan sajian ini dan salah satu pilihan kami adalah K-Fry!

5Rainbow Cheese Toast

Mula dikenali di Ipoh, Perak, roti keju warna warni atau Rainbow Cheese Toast ini tular kerana tekstur nya yang menarik dan turut dikategorikan sebagai makanan hipster! Terlalu jauh? Apa kata singgah di SayChiizu,Mid Valley dan pesan menu ini yang berharga RM12.90 satu!

Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry