Pernahkah anda menggunakan e-wallet ketika melancong atau mengembara ke luar negara? Jika sudah, anda tidak sendirian kerana kami juga sudahpun menggunakan kemudahan e-wallet ini atau lebih dikenali sebagai dompet digital. Meskipun ia masih baru dan tak ramai menggunakannya, namun ia akan tumbuh dengan cepat, dan kerana kini semakin ramai sudah menyedari akan kelebihannya.

Apatah lagi sekarang dah ada QR pay iaitu sistem pembayaran yang menggunakan sebuah barcode atau QR (Quick Response) Code yang akan dimbas setiap kali melakukan transaksi pembayaran.

Populariti QR Code ini memuncak selepas Maybank memperkenalkan MAE iaitu singkatan kepada Maybank Anytime, Everyone membuat tawaran besar-besaran untuk setiap pembelian menggunakan fasiliti dompet digitalnya pada setiap merchant yang telah bekerja sama.

IKLAN

Dengan adanya QR Pay ini pun boleh dikatakan lebih efisyen, praktikal dan juga sama selamatnya dengan kad kredit.

Ada banyak faedah besar untuk Traveller dalam negara yang menggunakan e-wallet selama mereka melakukan perjalanan untuk bercuti. Berikut adalah beberapa alasan mengapa anda harus membuang kad kredit, cek dan wang tunai, dan menggunakan dompet digital pada ketika anda melancong.

1Keselamatan

Kecurian kad kredit kini bermaharajalela di seluruh dunia, termasuk di Malaysia. Dompet digital dapat membantu mengurangi risiko anda menjadi mangsa kejahatan oleh para penjenayah cyber ketika anda sedang menikmati percutian anda.

Nak berbelanja? Mudah saja! Sekiranya para traveller menggunakan MAE, mereka boleh melakukan pembayaran di lebih 200,000 peruncit seluruh negara yang menerima pembayaran menggunakan Maybank QRPay. Angka peruncit ini akan terus ditambah dari hari ke hari.

IKLAN

2Bayar Hutang

Buat para traveller yang bercuti secara berkumpulan, makan beramai-ramai ataupun berkongsi menggunakan pengangkutan awam itu sudah menjadi perkara wajib. Selalunya, salah seorang pasti akan mendahulukan wang sendiri untuk membayar.

Untuk memudahkan urusan ini, MAE menawarkan salah satu ciri menarik iaitu sokongan pembahagian wang untuk pembayaran atau dipanggil “Split Bill”. Ia sangat berguna kepada para traveller yang bercuti dengan berkumpulan yang berkongsi pembayaran di sesuatu lokasi.

Sebagai contoh, sekiranya anda menaiki grab untuk ke Hotel, dan jumlah pembayaran adalah RM50 untuk 4 orang, jadi pilih ciri “Split Bill” dan menghantar notifikasi bayaran kepada rakan-rakan lain yang turut menggunakan MAE. Jangan bimbang kalau ada yang tak bayar sebab, MAE siap ada notifikasi untuk pembayaran supaya rakan-rakan anda tak dapat mengelat.

3Beli Tiket Penerbangan

Selain itu, kemudahan MAE bukan setakat memudahkan pengguna untuk membuat pembayaran malah anda boleh terus membeli tiket penerbangan melalui MAE. Mudah bukan?

4Ada Tawaran Diskaun Ketika Berbelanja

Mungkin ramai yang tahu lagi, para traveller yang menggunakan MAE boleh menikmati pelbagai diskaun yang ditawarkan menerusi kempen MAE-GA Deals, antaranya seperti baucer makanan, diskaun hotel dan banyak lagi. Anda boleh lihat senarai promosi yang ditawarkan dalam aplikasi yang sama secara eksklusif.

5Dapat Mengawal Perbelanjaan

Untuk mengawal perbelanjaan sepanjang bercuti, para traveller hanya perlu memasukkan sejumlah wang ke dalam aplikasi tersebut untuk digunakan. Jadi tak perlu gusar sekiranya overbudget ketika berbelanja sepanjang percutian. Selain itu, pengguna juga boleh menyimpan rekod perbelanjaan, tidak perlu simpan setiap resit.

Ternyata 5 hal ini sangat penting buat traveller supaya perjalanan lebih lancar dan selamat. Jadi tunggu apa lagi, cepat muat turun dan kemas kini Maybank2U anda bagi menikmati kelebihan-kelebihan yang terdapat pada MAE ini.

Artikel SebelumnyaMasih Kekal! Daniel Craig Adalah James Bond: No Time To Die
Artikel SeterusnyaDikuarantin Seminggu! Neelofa Dijangkiti Influenza A
Tidak terlalu lama dalam bidang penulisan. Bolehlah setakat mahu untuk berkongsi pendapat dan info. Memang suka menulis untuk dikongsi bukannya dikecam.