“GERAN” menjadi salah satu karya yang paling dinanti-nantikan oleh peminat filem aksi. Selain kerana jalan ceritanya yang memertabatkan seni silat, filem yang diarahkan oleh Areel Abu Bakar ini membariskan pelakon baru dan lama seperti Namron, Koharullah, Feiyna Taj, Fad Anuar, Azlan Komeng dan ramai lagi.

IKLAN

Lebih menarik, penampilan istimewa Aeril Zafrel bagi menghidupkan keseluruhan jalan cerita filem ini.

Tayangan perdana filem ini berlangsung pada 2 Oktober yang lalu dengan kehadiran beberapa nama besar dalam dunia perfileman seperti Datuk Yusuf Haslam, Mejar (K) David Teo, Fatimah Abu Bakar, Fauziah Nawi dan ramai lagi. Majlis turut diserikan dengan kehadiran Mahaguru pertubuhan silat seni pusaka gayong, Dato Raja Abdul Majid Raja Mat Isa.

IKLAN

Standing Ovation dan tepuk tangan yang berpanjangan dari lebih 500 penonton yang memenuhi panggung di mmCineplexes @ E-Curve turut bergema dan menyentuh hati tim produksi serta pelakon yang hadir pada majlis tersebut.

“Yang berlakon semua orang silat gayung dan tak gunakan stuntman. Cerita ni kita nak tunjukkan seni persilatan. Selalu cerita buat macam luar negara, banggakan seni pertahanan diri orang luar tapi cerita ni nak orang nampak persilatan melayu kita”- puji Alif Aiman salah satu penonton  setelah menyaksikan tayangan perdana tengah malam tersebut.

Bukan itu sahaja, hampir semua saluran media yang menghadiri perdana filem GERAN memberi pujian semasa sidang media berlangsung usai filem dipertontonkan.

Melihat GERAN dari sisi jalan cerita, ia agak mudah difahami kerana jalan ceritanya lurus dengan satu tujuan utama iaitu menyelamatkan geran tanah pusaka. Pada dasarnya, ia bukan drama atau kisah cinta-cintun yang dicari dari menonton filem GERAN. Itu bukan fokus utama dalam filem ini, perkara penting adalah adegan aksi yang ‘power’.

Dalam beberapa babak, anda akan terleka sehingga lupa untuk menarik nafas. Ya, adegan pertarungan menyelamatkan Mat Arip oleh Ali di dalam kilang beras yang secara kebetulan mempunyai ruang terbatas untuk pertarungan di mana sebenarnya menjadi hal menarik untuk dilihat.

Sinopsis

Secara ringkasnya sinopsis filem Geran ini, ia mengisahkan tentang dua orang sahabat baik, Pak Nayan dan Haji Daud yang juga rakan seguru dalam ilmu persilatan. Namun disebabkan ada sejarah di antara mereka berdua, mereka saling berdendam dan persengketaan terus berlarutan. Hal ini melibatkan anak-anak Pak Nayan ke dalam situasi yang rumit. Apakah yang dilakukan oleh Haji Daud kepada keluarga Pak Nayan?

Jangan lupa saksikan filem aksi ini bersama rakan-raka mulai 10 Oktober 2019 di panggung berhampiran anda.

REVIEW OVERVIEW
Siap-siap Tahan Nafas Sepanjang Adegan Lawan!
Artikel SebelumnyaWow! Aishawarya Rai Bakal Jadi ‘Maleficent India’
Artikel Seterusnya[REVIEW] Kekuatan Filem Joker Hanya Pada Pelakon?
Tidak terlalu lama dalam bidang penulisan. Bolehlah setakat mahu untuk berkongsi pendapat dan info. Memang suka menulis untuk dikongsi bukannya dikecam.