Di zaman teknologi seperti ini,  telefon bimbit sememangnya sangat membantu banyak aktiviti harian. Bermula dari pekerjaan sekolah sehinggalah aktiviti di pejabat, tak akan boleh lancar tanpa kehadiran telefon bimbit.

IKLAN

Oleh demikian, kita mesti sentiasa menjaga telefon bimbit daripada rosak atau error. Walau bagaimanapun, tahukah bahawa terdapat beberapa tabiat buruk tanpa sedar yang ternyata menjadi punca kerosakan pada telefon bimbit anda?

Tabiat ini kebiasaannya ini sangat selalu anda lakukan dan boleh merosakkan telefon bimbit.

Sesetengah tabiat buruk ini sebenarnya menjejaskan prestasi telefon bimbit itu sendiri. Jadi jika kita terus melakukannya, tidak hairanlah bahawa telefon bimbit anda akan rosak dengan cepat dan tidak akan bertahan lama.

Apakah tabiat itu? Berikut kami merumuskan 8 tabiat buruk yang sebenarnya boleh merosakkan telefon bimbit dipetik dari laman PC MAGAZINE & Cheatsheet. Jom semak!

1Pilih Casing yang Boleh Meningkatkan Suhu telefon pintar

Casing telefon bimbit memang sangat berguna. Selain melindungi luaran telefon bimbit, warna dan model casing akan menjadikan telefon bimbit anda lebih cantik. Tetapi berhati-hati dalam memilih casing, kerana ia sebenarnya memberi kesan buruk. Sesetengah kes casing boleh menyimpan haba yang menjadikan suhu telefon bimbit akan lebih tinggi.

Pilih bahan casing yang boleh melepaskan haba dari telefon bimbit seperti kulit atau bahan berlubang. Penggunaan casing yang salah akan mmebuatkan bateri cepat habis malah telefon mudah rosak dengan cepat. Cuba cabut casing itu dari telefon bimbit semasa ia sedang di-charge supaya tidak terlalu panas.

2Jangan Biarkan Telefon Bimbit Terlalu Lama Tanpa Bateri

IKLAN

Sebelum ini, anda perlu tahu bagaimana bateri telefon bimbit berfungsi. Bateri telefon bimbit mengandungi sel-sel bateri yang akan mengalirkan kuasa elektrik.

Sekiranya sel bateri telah kehabisan tenaga yang dimilikinya dan terlalu lama dibiarkan kosong, ia akan mengambil masa yang lama untuk dihidupkan semula. Jadi jika dalam kecemasan, gunakan bantuan powerbank. Pastikan telefon bimbit memiliki kuasa bateri sekurang-kurangnya 20% ya.

3Meninggalkan Telefon Bimbit Tanpa Padamkan Wifi Dan Bluetooth

Kredit Foto: Actual App

Hal ini sering terlepas pandang, tetapi akibatnya ia boleh menjejaskan prestasi telefon bimbit. Cuba sentiasa matikan Bluetooth dan WiFi pada telefon bimbit anda.

Ini kerana apabila tidak disambungkan ke peranti, WiFi dan Bluetooth anda akan terus mengimbas secara aktif, dengan itu membuat bateri habis dengan cepat dan merosakkan telefon.

Selain membuatkan bateri habis dengan cepat, jika Bluetooth dan WiFi dihidupkan tetapi tidak disambungkan, ia sangat berisiko untuk serangan penggodam.

Bagi mengelakkan perkara yang tidak diingini, anda harus mematikan Bluetooth dan WiFi apabila tidak digunakan. Atau aktifkan SmartWiFi yang akan menjadikan telefon anda bersambung secara automatik ke WiFi yang anda percayai.

4Salah Guna Power Bank

Kredit Foto: Dailyrecord.co.uk

Kalau dah setiap masa guna telefon bimbit, sudah semestinya bateri akan cepat habis kan? Dan anda akan laju-laju mengecas telefon bimbit dengan pengecas. Bermula dari cucuk merata samada di komputer riba dan kebiasaanya ramai guna powerbank. Tetapi anda perlu tahu bahawa berhati-hati memilih powerbank.

Kini, terdapat banyak powerbank yang dijual dengan kualiti yang kurang baik, jangan fikir nak yang murah je! Selain  kapasiti bertulis yang tidak sepadan dengan kuasanya, sesetengah powerbank mempunyai output arus yang tidak sesuai untuk digunakan pada telefon bimbit.

Kesan selepas mengecas telefon bimbit menggunakan powerbank palsu boleh membuatkan bateri telefon bimbit anda rosak dengan cepat.

5Mulai sekarang Elakkan Mengecas Telefon bimbit Semalaman

Kredit Foto: PC Mag.com

Nah, kebiasaan ini sering dilakukan oleh ramai orang. Jangan terbiasa untuk mengecas telefon bimbit anda sepanjang malam jika anda mahu ia bertahan lama. Meninggalkan telefon yang disambungkan ke pengecas mereka semalaman akan mengurangkan kapasiti bateri dari masa ke masa.

Kesan lain ialah telefon bimbit menjadi ‘over-charging’. Untuk telefon yang pengecasnya tidak dilengkapi dengan sijil atas perlindungan pengecasan, ini akan menjadikan bateri menjadi rosak dengan cepat. Sebagai penyelesaian bagi anda yang sering meninggalkan caj semasa tidur, belilah adaptor yang dibekalkan dengan timer.

6Kebiasaan Bermain Telefon Pintar Saat di-Charge Juga Harus Ditinggalkan

Kredit Foto: Gigazine.net

Tabiat ini seolah-olah telah menjadi perkara yang biasa dilakukan. Sebenarnya, bermain telefon bimbit semasa ia mengecas boleh menjadikan telefon bimbit mudah rosak. Proses pengecasan bateri menjana tenaga haba pada telefon bimbit.

Nah, apabila anda menggunakannya semasa ia sedang dicaj, sama ada untuk berbual, bermain permainan atau bermain muzik, haba pada bateri telefon pintar akan meningkat. Jangan terkejut jika bateri telefon bimbit anda jatuh dengan cepat, membengkak, dan kemudian merebak ke kerosakan lain.

7Jangan Letak Telefon Bimbit Di Tempat Yang Panas

Kredit Foto: Kaodim

Ramai yang tidak peduli di mana mereka meletakkan telefon bimbit mereka, walaupun ini boleh menjejaskan prestasi telefon bimbit. Suhu bilik diketahui mempengaruhi haba dalam telefon bimbit anda. Selalunya, telefon bimbit digunakan pada suhu 16 hingga 30 darjah Celsius.

Kami mengesyorkan agar anda tidak mendedahkan telefon anda pada cahaya matahari yang kuat kerana terdapat kenaikan suhu dalam mesin yang boleh merosakkannya. Jadi, semakin panas suhu bilik, suhu di dalam telefon bimbit juga akan menjadi lebih panas.

8Menyimpan Telefon Bimbit Dalam Poket Ketat

Kredit Foto: Endgadjet

Tak kiran wanita dan lelaki mesti menyimpan telefon bimbit mereka di poket belakang seluar. Tetapi jangan simpan telefon bimbit anda di dalam seluar ketat anda kerana tabiat ini boleh merosakkannya. Selain itu ia memberi risiko skrin akan tercalar, malah bimbang bahawa telefon bimbit anda akan bengkok kerana lenturan.

Sekiranya ia bengkok, ia mungkin menyebabkan bateri telefon pintar meletup dan menyebabkan luka. Selain itu, menyimpan telefon bimbit anda di poket belakang anda juga akan meningkatkan kemungkinan bahawa telefon bimbit anda akan dicuri. Setuju tak?