Instagram nampaknya mahu meningkatkan kemampuannya untuk memudahkan pengguna bersosial dengan pelbagai peranti. Dikhabarkan, platform perkongsian foto dan video itu sedang menguji ciri Mesej Langsung (DM) untuk versi desktop atau web.

IKLAN

Dipetik dari Mashable India, hal ini telah didedahkan oleh pemerhati aplikasi yang suka membocorkan pelbagai fitur Instagram, Jane Manchun Wong. Dengan fitur ini, pengguna akan dapat membalas mesej peribadi melalui DM pada komputer atau komputer riba.

Pada masa ini, pengguna tidak dapat mencari ikon DM dalam bentuk pesawat kertas dalam versi web. Tetapi jika ia dilancarkan, ikon akan muncul di sebelah kanan sebelah atas laman web bersama dengan ikon Discovery, notifikasi ikon like, komen dan profil.

Untuk paparan tersebut, perbualan dalam DM akan kelihatan serupa dengan WhatsApp Web. Skrin akan dibahagikan kepada dua bahagian, di mana sebelah kiri akan memaparkan senarai sembang dengan pengguna lain, manakala di sebelah kanan akan muncul perbualan yang sedang berjalan.


Fitur Instagram tersebut masih dalam fasa ujian dalaman. Menurut laporan, langkah ini dianggap mempunyai kaitan dengan rancangan Facebook untuk mengintegrasikan ciri-ciri mesej Messenger, WhatsApp dan Instagram ke satu platform tunggal.

Mungkin ciri ini tidak memberikan pengaruh yang terlalu banyak kepada pengguna memandangkan tidak ramai yang mengakses Instagram melalui komputer. Walau bagaimanapun, ciri ini mungkin sangat berguna untuk pengguna Instagram Business kerana ia menyediakan penyelesaian untuk membalas kepada ratusan DM yang memasuki skrin yang lebih besar.

Walaupun demikian, Instagram sebagai media sosial untuk berkongsi foto dan detik-detik video sebenarnya masih tidak memberi keupayaan untuk memuat naik kandungan melalui desktop. Malah, ciri itu mungkin lebih berguna dan lebih diperlukan.

IKLAN