Umumnya, bintang Hollywood Brad Pitt sememangnya digilai ramai wanita sejak muda hinggalah kini sudah berusia.

IKLAN

Jadi tidak hairanlah, Brad Pitt mempunyai pendapatan yang besar dengan wang yang banyak kerana populariti yang diraih. Bekas suami Angelina Jolie boleh dikatakan bijak membelanjakan wang termasuk dari suka menderma kepada golongan yang memerlukan sehinggalah pernah membeli rumah berhantu. Pelik?

Difahamkan bintang dari filem “Ad Astra” ini mempunyai kekayaan sebanyak US$ 300 juta (RM1.2 Billion) menurut Celebrity Worth. Brad Pitt memulakan kariernya pada 1980-an jadi idak hairanlah dia mempunyai kekayaan sebegitu.

Banyak penghargaan yang dia dapat sepanjang kerjayanya bergelar anak seni. Bercakap mengenai tabiat berbelanja, Brad Pitt mempunyai cara bagaimana dia membelanjakan wang untuk menggembirakan dirinya bermula dengan membeli barangan mewah sehinggalah menubuhkan sebuah yayasan bersama Angelina Jolie, ingin tahu? Mari kita lihat ulasan berikut.

1Brad Pitt membeli rumah berhantu di Los Angeles

Cassandra Elvira.

Dipetik dari Latin Times, Brad Pitt membeli rumah berhantu di Los Angeles, Amerika Syarikat. Dia membeli sebuah rumah mewah itu dengan harga $1.7 million (RM 7.12 Juta).

Dia membeli rumah ini dari bintang program TV seram, Cassandra Elvira. Rumah itu telah dibeli oleh Brad Pitt sejak tahun 1994 dan sehingga kini masih menjadi milik beliau.

Khabar angin rumah yang dimiliki oleh Brad dikatakan memang berhantu. Tetapi peliknya sehingga hari ini belum pernah terjadi penampakan atau hantu yang dikongsikan oleh orang ramai.

IKLAN

2Deretan Kereta Mewah

Chevrolet Camaro SS

Memang layaklah,  Brad Pitt mempunyai deretan kereta mewah di garajnya. Kereta yang dimilikinya mempunyai kehebatan yang berbeza dari jenis enjin. Antara kereta yang dimiliki seperti Chevrolet Camaro SS, Jeep Cherokee, Lexus LS 460, dan Aston Martin Vanquish.

3Maddox Jolie-Pitt Foundation

Kisah percintaan Brad Pitt dengan Angelina Jolie telah berakhir sejak 2016. Apabila kedua-dua mereka masih bersama, Brad Pitt dan Angelina Jolie mengasaskan sebuah yayasan yang dipanggil Yayasan  Maddox Jolie-Pitt iaitu gabungan nama pasangan ini bersama nama anak angkat pertama.

Mempunyai kerjaya lakonan yang cemerlang, kedua-duanya menjana pendapatan yang besar dan pasangan ini sanggup mencurahkan wang sebanyak mungkin untuk yayasan miliknya. Mereka menghabiskan berjuta-juta dollar untuk aktiviti kemanusiaan.

Menurut Dailymail,  yayasan tersebut telahpun berjaya menderma sebanyak US$ 41.1 juta (RM171 Juta) kepada badan dan agensi tertentu dari tahun 2006 hingga 2016.

4Memiliki Kapal Layar Mewah

Kredit Foto: Mirror.co.uk

Dipetik dari Mirror.co.uk, Brad Pitt dan Angelina Jolie juga dilaporkan membeli sebuah kapal layar mewah bernilai US$ 322 juta atau setaraf dengan RM 1.3 Billion! Wow, itu lebih mahal daripada kekayaan Brad Pitt!

Tidak hanya RM 1.5 Billion, mereka juga harus memperuntukkan US$ 250 ribu atau RM1 Juta untuk menghiasi kapal ini. Memiliki banyak wang sangat mudah bagi mereka berdua berbuat apa-apa daripada menderma berbilion rupiah sehingglah memiliki kapal layar yang super mewah.

Begitu cara Brad Pitt membelanjakan wangnya. Jadi memang wajarlah beliau menghabiskan wang sebanyak mungkin demi kepuasan dirinya sendiri.