Salah satu mercu tanda Shah Alam,Selangor sudah pastinya adalah Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah yang terletak di tengah-tengah bandaraya ini.

Tersimpan Pelbagai Keistimewaan 

Masjid yang indah siap dibina pada 11 Mac 1988 ini bukan sahaja unik malah mempunyai pelbagai pencapaiannya tersendiri. Selain menjadi masjid kedua terbesar di Asia Tenggara selepas Masjid Istiqlal di Jakarta, Indonesia masjid ini yang juga dikenali sebagai Masjid Negeri Selangor mampu memuatkan kira-kira 20,000 jemaah dalam satu masa. Dengan rekabentuk dan seni binanya adalah tradisional, di dalamnya turut ditempatkan 4 buah lampu chandelier yang direka sendiri oleh Sultan Salahuddin yang
berharga lebih RM2 juta untuk masjid ini.

Akan Dibuka Kepada Lawatan Orang Ramai 

Selain itu, masjid ini yang mempunyai kubah yang terbesar di dunia turut tersergam indah dengan empat menara tinggi disekelilingnya.

Berketinggian 142 meter bersamaan 12 tingkat bangunan, di atas puncak menara ini membolehkan pengunjung melihat panorama bandaraya Shah Alam dengan lebih jelas.

IKLAN

Malah di setiap menara juga dilengkapi dengan kemudahan lif ke tingkat atas namun untuk setiap lawatan di puncak hanya terhad kepada 10 orang dalam satu masa. Murai.my difahamkan buat masa ini hanya orang tertentu sahaja dibenarkan naik ke atas dengan keizinan namun dipercayai ianya akan dibuat kepada lawatan orang ramai tidak lama lagi.

Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry