Pengguna jam pintar mendakwa peranti kesayangannya meletup di pergelangan tangan. Kejadian ngeri ini berlaku semasa dia sedang tidur.

Mangsa, yang dikenali sebagai Ethan Landers, mendakwa jenama jam pintar Fitbit yang digunakannya mula terbakar dan mengeluarkan asap di tengah malam.

Menurut laporan dari The Sun, insiden ini membuatkan pergelangan tangan Ethan melecur tahap ketiga.

IKLAN

Untuk info, tahap ketiga melecur boleh bawa risiko yang menyebabkan komplikasi seperti jangkitan, kehilangan darah, kejutan, dan juga kematian.

Kredit Foto: Facebook Ethan Landers

Mangsa yang berasal dari Iowa, Amerika Syarikat ini berkongsi gambar luka terbakar di lengannya di Facebook.

“Saya menyedari Fitbit saya terbakar, saya panik dan cuba melepaskannya, tetapi gagal, saya melompat keluar dari katil dan menghidupkan lampu, di mana isteri saya berjaya membuka tali smartwatch tersebut,” tulis Ethan.

Di Facebook, Ethan juga menggambarkan “kesakitan melampau” apabila luka itu mula melecur.

“Rasanya seperti lebur di tangan, ada asap yang datang dari bateri Fitbit dan bilik tidur kami berbau seperti api elektrik, kami memanggil seorang jururawat dan dia berkata kami terpaksa pergi ke bilik kecemasan kerana luka itu memutih dan melecur,” katanya.

Sebaik sahaja tiba di hospital, doktor membersihkan luka dan mengambil sinar x untuk memastikan tiada serpihan yang terlekat di dalam lengan Ethan.

Dalam satu kenyataan, Fitbit mengesahkan sedang menyiasat ke atas dakwaan Ethan.

IKLAN

“Kesihatan dan keselamatan pelanggan kami adalah keutamaan utama, dan kami menanggapi laporan Tuan Landers dengan sangat serius,” kata seorang jurucakap Fitbit kepada The Sun.

“Kami telah bercakap dengan Tuan Landers dan menyelidiki masalah ini,” sambungnya.

Fitbit mendakwa produknya dirancang dan dikeluarkan sesuai dengan standard yang ketat serta menjalani ujian internal dan eksternal yang luas untuk memastikan keselamatan pengguna.

Komen Anda