Kematian Suzzanna sehingga kini masih meninggalkan tanda tanya. Banyak cerita yang belum didedahkan apabila Ratu Filem Seram Indonesia ini menghembuskan nafas terakhir. Seperti yang diketahui, Suzzanna meninggal dunia pada 15 Oktober 2008 di Magelang, Jawa Tengah.

Sekitar setahun selepas Suzzanna meninggal dunia, suaminya, Clift Sangra, berkahwin semula. Dia berkahwin dengan Nana Mahliana Hasan pada 9 Ogos 2009. Pasangan ini diketahui tinggal di rumah yang pernah diduduki oleh Suzzanna dan Clift Sangra.

Dilaporkan oleh liputan6.com, Clift Sangra berkongsi hari-harinya selepas menikahi Mahliana. Setelah berkahwin dengan Nana, dia mengakui bahawa dia masih dapat merasakan kehadiran pelakon filem Ratu Ilmu Hitam itu.

“Awalnya, selepas Suzzanna baru saja meninggal dunia, itu benar, kehadirannya ada di dalam bilik, saya rasa, kalau sekarang sudah tiada,” kata bintang filem Sangkuriang dan Ajian Ratu Laut Kidul.

Seperti yang diberitahu oleh Clift Sangra, ketika Suzzanna sedang sakit, dia meminta bilik berasingan dengan suaminya. Bilik Suzzanna terletak di hadapan, manakala bilik Clift berada di belakang.

IKLAN

“Jika ada apa-apa, dia mengetuk tembok, menelefon saya, sehingga di mati, masih mengetuk dinding, sehingga saya menikah dengan isteri saya. Walaupun Suzzanna sudah meninggal dunia selama setahun, tembok masih diketuk-ketuk. Saya terkejut, “kata Clift dengan ungkapan yang serius.

Nana bertanya, “Papa, siapa yang mengetuk dinding?”

Clift Sangra menjawab, “Itulah Almarhum (Suzzanna).”

Seram betul kan?, Difahamkan Nana tidak mahu tinggal di rumah tersebut. Di mana sahaja suami pergi, dia akan mengikuti.

Malah, ketika pergi ke bilik mandi juga, Nana meminta ditemani leh suaminya. Clift mengingatkan isterinya sekarang bahawa tidak perlu takut. Kerana, Nana tidak akan dapat melihat penampakannya.

“Selama lebih daripada satu tahun, ketukan di dinding tidak didengar. Sebelumnya hampir sepuluh tahun saya mendengar ketukan di dinding,” kata pelakon yang nama penuhnya ialah Clift Andro Natalia.