Masih ingat dengan tragedi Gua Tham Luang, Thailand tahun lalu? Peristiwa tersebut bukan sahaja melibatkan 12 remaja dan jurulatih pasukan bola sepak Wild Boar yang terperangkap di dalamnya, malah salah seorang penyelamat yang ingin menyelamatkan mereka maut di tempat kejadian.

Filem Mula Ditayangkan Di Bangkok 

Peristiwa tersebut bukan sahaja mendapat liputan luas media tempatan malah turun menarik perhatian dunia sehingga ianya difilemkan mengikut kronologi nya sebenar. Berjudul The Cave, filem arahan Tom Waller itu kini mula ditayangkan di Bangkok bermula pada Isnin lalu. Berdasarkan perkongsian sumber, filem berkenaan mendapat sambutan yang cukup menggalakkan daripada warga tempatan malah turut mendapat permintaan tayangan di luar negara.

IKLAN

Pengunjung Berpeluang Merasai Pengalaman Sebenar 

Merancakkan lagi tayangan perdana filem itu yang diadakan semalam, sebuah teknologi Virtual Reality (VR) telah dibangunkan di sebuah kompleks beli-belah negara berkenaan. Dengan teknologi tersebut, pengunjung berpeluang untuk merasai sendiri pengalaman seolah-olah berada di dalam gua tersebut.

The Cave menceritakan mengenai rentetan kisah sebenar operasi menyelamat pasukan Wild Boar yang terperangkap di dalam gua Tham Luang selama 18 hari akibat gua tersebut yang dibanjiri air hujan.Dalam misi menyelamat itu telah melibatkan lebih dari 10,000 orang terdiri daripada pelbagai pihak dalam dan luar negara. Mesti tonton!