Anak muda yang berasal dari Bangladesh ini langsung tidak menunjukkkan ciri-ciri seperti artis Kpop namun dia telah berjaya  mengejutkan penonton dengan bakat besarnya menyanyikan lagu korea dengan baik sekali.

Persembahan Taufiq yang kini berusia 22 tahun telah berjaya memukai para juri dan penonton dalam sebuah rancangan realiti TV popular di Korea Selatan iaitu Superhearer episod ke-2. Rata-rata penonton tidak menyangka Taufiq mampu menyanyikan lagu korea dengan sebutan begitu jelas sekali walaupun bukan berasal dari Korea Selatan.

IKLAN

Taufiq yang fasih berbahasa Korea sudah 6 tahun berada di Korea Selatan dan difahamkan bapanya bekerja di Kedutaan Bangladesh di Korea. Dalam temubual ringkas bersama juri dalam program relaiti tersebut, Taufiq memberitahu dia mengambil masa dalam 2-3 minggu untuk belajar menyanyi lagu korea tersebut.

Dipetik dari Dailystar.net, Taufiq  yang merupakan pelajar di Hankuk University of Foreign Studies,  Seoul Korea ini mula belajar bagaimana bermain muzik ketika dia tiba di Korea Selatan. Walaupun Taufiq tidak mengambil kelas untuk vokal dalam nyanyiannya, Taufiq telah mendapat reputasi yang cukup baik di universitinya, serta di Bangladesh, kerana videonya menjadi tular di seluruh platform media sosial.