Perkembangan industri fesyen dunia menjadikan pakaian sukan di dunia hari ini seolah-olah tidak henti-henti mengeluarkan produk terbaru setiap bulan.

Mungkin ramai pembaca di Murai MY ini bersetuju sekiranya jenama Adidas dan Nike disebut sebagai yang terunggul dalam pasaran antarabangsa dan menjadi kegemaran rakyat Malaysia pada saat ini. Sebagai tambahan kepada dua jenama ini, terdapat beberapa nama lain seperti Puma dan Reebok yang menguasai pasaran tertentu.

IKLAN

Tetapi, dalam banyak-banyak jenama pakaian sukan, yang mana satu mempunyai pasaran dan keuntungan terbesar pada tahun 2019?

Mari kita lihat senarai tujuh pakaian sukan terbesar bersama keuntungan yang diraih seperti yang dilaporkan oleh Vital Soft Tech:

7Asics- RM15 Billion 

Di kedudukan ketujuh, terdapat jenama yang berasal dari Bandar Kobe, Jepun, iaitu Asics. Syarikat ini diasaskan oleh seorang ahli perniagaan Jepun bernama Kihachiro Onitsuka pada tahun 1949.

Asics menghasilkan pelbagai jenis peralatan sukan mulai dari kasut, pakaian, seluar hingga jaket. Salah satu kasut yang ada ialah Tiger Onitsuka.

Mengenai keuntungan yang dicapai, Asics mencatat angka sekitar US$ 3.6 bilion atau RM 15.03 Billion.

6Skechers – RM17.1 Billion

Selain itu, terdapat jenama Skechers yang berasal dari Amerika Syarikat. Syarikat ini diasaskan oleh Robert Greenberg pada tahun 1992.

Peralatan sukan kasut telah menjadi salah satu tunjang utama Skechers setakat ini melalui produknya yang selesa untuk digunakan. Kualiti kasutnya menjadikan kaki pengguna selesa ketika berlari.

Jumlah keuntungan yang direkodkan oleh Skechers dianggarkan US$ 4.1 bilion atau setara dengan RM17.1 Billion.

5New Balance- RM18.8 Billion

Adam Levine dilihat memakai sepasang kasut dari jenama New Balance

Sekali lagi datang dari tanah Amerika iaitu jenama pakaian sukan New Balance yang diasaskan oleh William J. Riley pada tahun 1906.

Sebelum dinamakan seperti sekarang, jenama ini mempunyai nama “New Balance Arch Support Company” apabila ia mula ditubuhkan.

IKLAN

Pada masa itu, New Balance menjadi salah satu pengeluar peralatan sukan terbesar di Amerika Syarikat.

Untuk memperluaskan pasaran antarabangsa, mereka kini menaja beberapa penyokong bola sepak terkenal seperti Liverpool, FC Porto dan Atletic Bilbao. Jumlah keuntungan direkodkan berjumlah US$ 4.5 bilion atau RM18.8 Billion.

4Puma- RM20 Billion

Puma juga menyasar sektor sukan lain seperti automotif.

Di kedudukan keempat ialah Puma ikonik dengan logonya. Syarikat ini diasaskan oleh seorang ahli perniagaan Jerman bernama Rudolf Dassler di Jerman pada tahun 1948.

Sebagai tambahan kepada industri bola sepak, Puma juga menyasar sektor sukan lain seperti automotif. Contoh-contoh seperti Formula 1 yang kebanyakan pasukan menggunakan pakaian sukan jenama ini.

Dengan popularitinya, Puma berjaya menghasilkan keuntungan sebanyak US$ 4.8 bilion atau setaraf dengan RM20 Billion.

3Under Armor- RM21 Billion

Pelakon The Rock berjaya mendapatkan kontrak eksklusif dari Under Armor

Dalam urutan tiga teratas, terdapat jenama Under Armor dari Amerika Syarikat. Jenama ini diasaskan oleh Kevin Plank pada tahun 1996.

Industri sukan yang menjadi sasaran pemasaran Under Armor adalah bola sepak, tinju dan dunia kecergasan. Malah pelakon The Rock berjaya mendapatkan kontrak eksklusif dari mereka.

Keuntungan yang berjaya ditempah oleh Under Armor dalam setahun mencapai US$ 5 bilion atau bersamaan dengan RM21 Billion.

2Adidas- RM101 Billion

Adidan menjalinkan kerjasama dengan Kelab bola sepak seperti Real Madrid, Bayern Munich untuk jersi.

Pemenang kedua terbesar pakaian sukan telah diduduki oleh Adidas dari Jerman. Syarikat itu, yang sinonim dengan logo 3 jalur, diasaskan oleh Adolf Dassler pada tahun 1924.

Sukan bola sepak adalah nilai jualan utama jenama ini. Manakan tidak, kelab bola sepak seperti Real Madrid, Bayern Munich dan Manchester United telah berjaya menjadi sebagai rakan kerjasama jersi.

Tidak hairanlah, syarikat ini berjaya mencatat keuntungan sehingga 22 bilion euro atau setaraf dengan RM101 Billion.

1Nike- RM142 Billion

Jenama pakaian sukan terbesar di dunia telah dipegang oleh Nike. Syarikat yang diasaskan oleh Bill Bowerman dan Phil Knight ini mula beroperasi pada tahun 1964 di Oregon, Amerika Syarikat.

Inovasi kasut dan kasut sukan yang sentiasa dikemas kini oleh Nike adalah daya tarikan utama yang menjadikan kegilaan ramai orang.

Sebagai tambahan kepada bola sepak, Nike juga memimpin pasaran peralatan olahraga dalam bola keranjang, olahraga dan tenis. Diketahui bahawa keuntungan yang direkodkan oleh Nike mencecah US$ 34 bilion atau setara dengan RM142 Billion.

Itulah syarikat pakaian sukan terbesar di dunia hari ini. Daripada tujuh nama, produk mana yang paling anda sukai?