Imej Aktor Chris Evans pastinya sudah tidak lari dengan watak Captain America, yang dimainkannya dalam siri Marvel selama sedekad yang lalu. Tetapi pelakon yang bakal muncul untuk filem “Knives Out” ini akhirnya memutuskan untuk bersara daripada wataknya itu,  seiring dengan penayangan “Avengers: Endgame”.

Bercakap tentang hal ini, Chris Evans mendedahkan bahawa dia benar-benar tidak akan muncul semula sebagai seorang superheron walaupun ia hanya muncul sebagai cameo.

IKLAN

“Tidak, mungkin tidak,” kata aktor kacak itu kepada ET Online

Dalam kenyataannya, Evans meminta semua orang menghormati keputusannya dan berhenti mengharapkan dia kembali menjadi Captain America dalam Marvel. Malah, sekarang Marvel telah menemui pengganti yang sesuai untuk membawa watak Captain America yang seterusnya, iaitu Falcon.

Walau bagaimanapun, Evans mendakwa bahawa mungkin dia boleh kembali jika benar-benar ada sesuatu yang mendesak dan harus diungkapkan oleh watak Steve Roger  (nama sebenar Captain America).

“Ia begitu memalukan untuk kembali lagi (menjadi Captain America). Kecuali ada sesuatu yang sangat unik yang perlu dipamerkan.”

“(Tetapi) buat masa sekarang, saya …baik kita biarkan saja ia berakhir,” ujarnya

Sementara itu, dalam filem “Avengers: Endgame” itu sendiri, Captain America adalah salah satu daripada wira-wira yang masih bertahan selepas pertarungan melawan Thanos (Josh Brolin).

Pada akhir filem ini, Captain America melakukan misi solo di mana dia mesti mengembalikan enam Infinity Stones ke garisan masing-masing. Adalah diketahui, enam batu itu memang diambil oleh pasukan Avengers melalui perjalanan masa untuk membatalkan jentikan jari Thanos.

Mengejutkan, Captain America tidak kembali selepas memasuki mesin perjalanan masa. Tetapi dalam adegan seterusnya, wataknya tiba-tiba muncul tapi dalam rupa yang sudah tua, di mana ternyata dia benar-benar memutuskan untuk tinggal di masa lalu dengan Peggy Carter (Hayley Atwell). Ketika Sam Wilson (Anthony Mackie) mendekatinya, dia menyerahkan perisainya kepada Sam.

IKLAN