Ketua Pegawai Eksekutif Xiaomi, Lei Jun, pada World 5G Conference mendedahkan perkembangan pembangunan kilang smartphone. Kilang smartphone berfungsi untuk menghasilkan peranti flagship yang serasi dengan rangkaian 5G.

Dilaporkan oleh GSM Arena, Jun berkata pembinaan kilang itu berada di peringkat akhir. Proses membina kilang untuk pembangunan dan pengeluaran flagship 5G dijangka siap menjelang Disember 2019.

IKLAN
Ketua Pegawai Eksekutif Xiaomi, Lei Jun

Kilang ini terletak di Zon Pembangunan Ekonomi dan Teknologi Beijing, dan akan berfungsi sebagai kilang in-house hanya untuk smartphone flagship.

Kilang itu juga akan mempunyai jalur pengeluaran automatik berskala besar untuk meningkatkan kecekapan, serta perkhidmatan cloud dan laboratorium 5G.

Kemudahan pembuatan dijangka menghasilkan kira-kira 60 unit seminit, atau satu telefon pintar setiap saat.

Kehadiran kilang baru ini dilaporkan akan membuat Xiaomi mampu membuat flash sale, dan membawa produk mereka di pasaran lebih cepat dari sebelumnya.

Xiaomi Akan Membanjiri Pasaran Telefon Pintar 5G Tahun Depan

Xiaomi sebelum ini mendedahkan rancangan untuk memeriahkan pasaran telefon pintar 5G tahun depan. Syarikat dari China itu merancang untuk meriliskan sepuluh variasi telefon pintar 5G.  Xiaomi percaya telefon pintar 4G tidak lagi kompetitif tahun depan.

Jun juga menggesa syarikat-syarikat telekomunikasi untuk mempercepat pengembangan 5G mereka.

“Orang ramai dalam industri (telefon pintar) bimbang bahawa model 4G tidak akan lagi dijual tahun depan,” katanya.