Sejak beberapa hari yang lalu, tular di media sosial memperkatakan mengenai suami Lufya Omar, Dr. Che Hafiz yang didakwa seperti sengaja mengendahkan panggilan dan tangisan anak tunggalnya, Laana Haura usai prosiding di Mahkamah Rendah Syariah Subang Bestari, Petaling Jaya pada Isnin lalu. Sejak tularnya video tersebut, terdapat segelintir netizen mengecam tindakannya sehingga menganggap Hafiz bukanlah seorang bapa yang baik

Hafiz Dedah Bukti

Menjawab isu tersebut, menerusi laman Instagram nya Hafiz menjelaskan pada ketika itu dia sememangnya langsung tidak mendengar panggilan anaknya malah dia akui fikirannya pada ketika itu hanya memfokuskan mengenai soal sesi jawab bersama media tidak lama kemudian.

Dedah Hafiz, sebelum prosiding tersebut berlangsung dia berkesempatan untuk bersama dengan anaknya dan beberapa foto gambar mereka bersama turut dimuatnaik doktor tersebut sebagai bukti buat mereka yang memfitnahnya sebelum ini.

Mohon Maaf Pada Anak 

Jelasnya lagi, dia akui isu seumpama itu sememangnya agak sensitif dalam masyarakat apatah lagi melibatkan seorang anak kecil. Namun menurutnya, dakwaan tersebut adalah tidak benar dan dia sebagai seorang bapa semememangnya tidak sanggup untuk berbuat demikian.

“Daddy really sorry Sebab tak perasan langsung panggilan daripada you my love jika difikirkan secara waras bapa mana dekat atas dunia ini tak sayangkan anak mereka sedangkan binatang seperti singa betina yang ganas itu siap makan manusia lagi pun boleh tetap tahu nak menyayangi anak nya apatah lagi manusia yang diberikan kelebihan otak yang mempunyai akal”

Dalam prosiding itu, Mahkamah Rendah Syariah Subang Bestari telah memerintahkan pasangan itu melantik ahli jawatankuasa pendamai (JKP) bagi menyelesaikan kemelut diantara mereka selepas Hafiz enggan menceraikan isterinya itu.

IKLAN
View this post on Instagram

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua… Memandangkan ramai sangat warganet yang Salah faham dan Salah memberi tafsiran berkenaan dengan isu video yang sedang menular tentang Saya tidak hiraukan anak apabila anak saya memanggil berkali2. Sebenarnya Saya memang prihatin dan faham memang perkara sebegini akan menjadi perhatian ramai orang apatah lagi ia membabitkan sentimen anak kandung sendiri. Isu ini juga menjadi sangat sensitif dan ia boleh membangkitkan kemarahan ramai pihak terutama kepada mereka yang sudah berkahwin atau berkeluarga dan mempunyai anak.Jadi apa yang Saya ingin jelaskan disini adalah berkenaan dengan dakwaan2 seperti tidak sayangkan anak dll adalah tidak benar malah sy dihalang dan tidak diberi peluang untuk melaksanakan tanggungjawab sbg bapa.Gambar2 yang Sy upload di atas ada babak2 ketika saya berada di dalam mahkamah. Kalau perhatikan di dalam gambar2 tersebut saya sedang meluangkan masa bersama anak sy Sampai la anak sy pergi kepada ibunya.then selepas itu baru la sy keluar dari mahkamah. Sejurus keluar sahaja dari mahkamah ramai juru kamera dan wartawan menyapa( itu Saya memang faham dengan tugasan mereka). Ketika itu saya hanya kedengaran bunyi flash kamera dan fikiran saya saat itu adalah untuk bersedia pada soalan yang bakal reporter akan tanya.( maklumlah sy rasa nervous Sebab ini adalah kali pertama seumur hidup Saya berada dalam situasi di mahkamah ) to my love one Laana haura. Daddy really sorry Sebab tak perasan langsung panggilan daripada you my love ❤️❤️ .jika difikirkan secara waras bapa mana Kat atas dunia ni tak sygkan anak mereka sedangkan binatang seperti singa betina yg ganas itu siap makan manusia lagi pun boleh tetap tahu nak menyayangi anak nya apatah lagi manusia yang diberikan kelebihan otak yang mempunyai akal. Akhir sekali saya ingin beritahu bahawa sy amat tertarik dengan satu kata2 ini iaitu Jika benar seseorang itu adalah orang yang beriman kepada Allah swt maka tidak lah dia sanggup untuk memutuskan silaturrahim (hubungan Kekeluargaan) apatah lagi Jika ia melibatkan hubungan antara bapa dengan anak Jika benar caption ini adalah message maka likes itu adalah messenger. Sekian itu Saja drpd Saya 🙏🏻

A post shared by Dr Che Hafiz (@drchehafiz) on

Sebagai info, pasangan ini telah mendirikan rumah tangga pada 26 November 2016 dan dikurniakan seorang cahaya mata, Laana Haura yang kini berusia 2 tahun.