Berita yang menyedihkan datang dari salah seorang aktor berbakat dari China, Godfrey Gao. Pelakon dan model yang dilahirkan di Taiwan ini disahkan meninggal dunia semasa menjalani penggambaran di China.

Pengsan di Lokasi Penggambaran

Menurut laporan dari Strait Times pada 27 November 2019, Godfrey rebah dan pengsan sebelum dia disahkan mati. Para peminat peminat mula membanjiri di media sosialnya dengan pengikut seramai 500k untuk meluahkan rasa kesedihan kepada Godfrey Gao.

Semasa menjalani proses penggambaran rancangan realiti di Ningbo, China, Godfrey pengsan dan para kru bergegas untuk mengejutkannya. Bagaimanapun, selepas beberapa minit mencuba menyedarkannya, jantung Godfrey tiba-tiba berhenti selama tiga minit. Ini juga membuat kru panik dan membawa Godfrey ke hospital.

IKLAN

Kredit Foto: IG Godfrey Gao

Menurut Hong Kong Daily, Gao dilihat berteriak bahawa dia tidak dapat meneruskan penggambaran tetapi para kru berfikir dia hanya berlakon.

Pelakon berusia 35 tahun itu sedang membuat penggambaran sebuah rancangan TV yang dikenali sebagai Chase Me. Dalam rancangan realiti tersebut peserta memberi tumpuan untuk menjalankan tugas fizikal. Salah seorang lagi selebriti di dalam rancangan ini ialah William Chan, aktor Hong Kong dan Fahrenheit, ahli band boy Calvin Chen.

Siapakah Godfrey Gao

Kredit Foto: IG Godfrey Gao

Godfrey adalah model dan pelakon yang lahir di Taiwan dan pernah mendapat julukan lelaki terkacak di Asia. Beliau mula-mula menarik perhatian orang ramai sebagai model fesyen yang berbakat.

Lelaki Asia yang pertama Untuk Louis Vuitton

Pada tahun 2011, dia menjadi model lelaki Asia yang pertama untuk mengiklankan jenama terkenal, Louis Vuitton.

Filem The Mortal Instruments: City of Bones lakonan Godfrey Gao

Bukan sahaja kerjayanya di Asia, beliau juga terlibat dengan filem-filem Hollywood seperti The Mortal Instruments: City of Bones pada tahun 2013. Dia juga popular di China kerana membintangi filem Rembering Lichuan pada tahun 2016.

Berdarah Malaysia?

Mungkin ramai yang tak tahu, ibu Godfrey Gao  mempunyai darah Malaysia dan Cina mankala bapanya berasal dari Taiwan. Ketika dia masih kecil, Godfrey tinggal di Vancouver, Kanada. Beliau belajar di Capilano University di Vancouver Utara. Godfrey sendiri kembali ke Taiwan dan bekerja sebagai model pada tahun 2004.

Walau bagaimanapun, kini namanya tinggal dalam ingatan semua peminat. Godfrey Gao meninggal pada usia 35 tahun.