Disebalik kecaman dan komen rasa tidak puas hati yang diberikan oleh para netizen di media sosial mengenai 12 buah lagu yang berjaya mara ke Anugerah Juara Lagu 34 (AJL34), pandangan berbeza pula diberikan oleh barisan juri Separuh Akhir Muzik – Muzik 34 (SFMM34).

Persaingan Sengit Antara 15 Buah Lagu 

Menyifatkan kesemua 30 lagu yang tersenarai memberi persaingan yang cukup sengit, bagi Azmeer selaku ketua juri 12 lagu yang layak ke AJL bakal menjadi persembahan yang cukup hebat kelak.

Dedahnya lagi jika dilihat dari segi pemarkahan lagu pertama hingga lagu yang menduduki kedudukan yang ke-15 hanya beberapa peratus yang membezakan markah malah ada diantara lagu-lagu tersebut mendapat markah yang sama.

IKLAN

Disebabkan itu, komposer ini merayu kepada pihak produksi untuk membenarkan satu lagi lagu ditambah di dalam senarai tersebut bagi menjadikan 13 lagu layak ke AJL pada Februari hadapan. Namun, pihak produksi menolak rayuan tersebut dan masih ingin mengekalkan format yang sedia.

“Kalau ikutkan saya sebenarnya merayu kepada pihak produksi untuk tambah lagi satu lagu supaya menjadi 13. Kalau ikutkan ada 20 lagu baik. Namun, kami hanya dibenarkan memilih 12,”

Sukar Memilih Lagu 

Bercakap mengenai pemilihan lagu, Azmeer akui begitu sukar untuk memilih lagu-lagu kali ini sehingga muncul perdebatan dikalangan juri sebelum akhirnya kesemua mereka bersetuju dengan lagu yang dipilih.

“Agak sukar sebenarnya. Kami berbincang dan berdebat untuk memilih lagu-lagu yang terbaik. Ada lagu yang kuat sangat dan disampaikan dengan baik mungkin kerana terlalu beremosi. Tetapi dari segi kukurangan, pitching mungkin ada yang tidak matang menyebabkan ada flat dan sharp beberapa ketika.

Saya terkejut kerana ada penyanyi yang pernah masuk ke separuh akhir muzik-muzik sebelum ini melakukan kesilapan tersebut dan dalam masa yang sama ada penyanyi baru yang menyanyi sangat baik. Dengan lagu dan susunan yang baik, dia berjaya. Kriteria ini yang kami lihat, katanya

Sebagai info, selain Azmeer yang bertindak sebagai ketua juri, SFMM34 turut diadili barisan juri professional terdiri daripada Faizal Uzir (Lok U), Aubrey Suwito, Datuk Syafinaz Selamat, Ajai, Aznul Haidi dan Edrie Hashim.