Susulan daripada kontroversi hubungan rumahtangga Da’i Nik Farhan yang dikatakan sudah bercerai dengan isteri pertama nya, Fatin Nurul Ain Mat Aris, pendakwah itu mengesahkan mengenai khabar berita yang tular itu.

Sah Sudah Bercerai 

Menerusi laporan dari MStar Online, pendakwah itu telah telah menceraikan Fatin dengan talak satu menerusi rakaman suara pada aplikasi WhatApss yang dihantar padanya pada tengah hari Selasa. Lafaz cerai tersebut antaranya berbunyi:

IKLAN

Jadi dengan nama Allah, Bismillahhirahmanirahim, Fatin Nurul Ain Binti Mat Aris, abang ceraikan sayang dengan talak satu.”

Namun, Da’i Farhan enggan mengulas lanjut mengenai punca perceraian mereka.

Nafi Lakukan Kekerasan 

Menjawab isu kekerasan terhadap Fatin, Da’i Fathan menafikan perilaku tersebut seperti yang didakwa seorang individu dipercayai seorang peguam terkenal di laman Facebook. Malah dia turut menganggap tuduhan itu seperti fitnah kepadanya apatah lagi dia bukanlah berada di luar negara seperti didakwa

“Yang cerai itu betul… ustaz ceraikan dia (Fatin) dengan talak satu tengah hari tadi (Selasa),”

“Ini fitnah kepada ustaz sebenarnya, Fatin sekarang di kampung bersama keluarganya. Yang cerai itu betul yang (tuduhan) lain fitnah,”

Terdahulu, tular di media sosial mengenai perkahwinan kedua Da’i Farhan atau nama sebenarnya Nik Ahmad Farhan Nik Mohamad,29 yang bernikah dengan seorang ibu tunggal beranak lapan dikenali sebagai Dr Aireen di Makkah. Pendedahan yang dibuat oleh rakan baik Fatin itu turut mendedahkan perkahwinan itu berlaku secara rahsia tanpa pengetahuan isteri pertama biarpun pendakwah itu menafikan sebaliknya.