Menerusi artikel Murai.my pada awal pagi tadi telah melaporkan Miss Universe Malaysia, Shweta Sekhon, 22 telah memenangi anugerah dalam kategori ‘Best National Costume’ di pertandingan ratu cantik Miss Universe 2019. Pakaian rekaan pereka tempatan iaitu Carven Ong yang bertemakan ‘A Peranakan Indulgence’ daripada kaum Baba dan Nyonya itu telah menewaskan 89 peserta lain dari seluruh dunia.

Filipina Pemenang Sebenar ‘Best National Costume’

Namun disaat pengumuman tersebut, terdapat sedikit kesilapan yang mana hosnya, Steve Harvey mengumumkan Filipina sebagai pemenang biarpun kemenangan pada ketika itu berpihak pada Malaysia. Malah pada ketika itu, akaun rasmi Twitter Miss Universe turut menamakan Shweta sebagai pemenang. Biarpun begitu Malaysia hanya mampu bergembira buat seketika kerana sebentar tadi laman rasmi Miss Universe telah mengumumkan Filipina adalah pemenang sebenar bagi kategori kostum kebangsaan terbaik.

IKLAN

Posting Dipadam 

Menerusi carian kami, posting yang mengumumkan Shweta sebagai pemenang telah pun dipadam bagi mengelakkan kekeliruan. Sejurus daripada pengumuman tersebut, rata-rata netizen telah menyuarakan bantahan mereka mengenai keputusan yang memalukan dua negara itu.

Malah tidak kurang juga ada yang mengecam tindakan Stever selaku hosnya yang membuat kesilapan sama seperti insiden penanugerahan tiara Miss Universe pada tahun 2015. Buat masa ini tiada kenyataan rasmi dari pihak Miss Universe Malaysia mengenai insiden ini namun apa pun Shweta sudah lakukan yang terbaik dan buat Malaysia berbangga. Terima kasih Shweta!