Selepas tular di media sosial mengenai video bogel seorang lelaki mirip pelakon terkenal, Zul Ariffin akhirnya pelakon ini tampil menjelaskan mengenai kontroversi berkenaan.

Jadi Mangsa Deepfake 

Menerusi perkongsian Xtra, menurut Zul atau nama sebenarnya Zulkifli bin Ariffin, 33 dia akui bahawa kini menjadi mangsa kepada suntingan yng dikenali sebagai ‘deepfake’.

IKLAN

Jelas pelakon J-Revolusi ini dia sedih kerana terpalit dengan isu berkenaan apatah lagi menganggap hanya terjadi pada ahli politik sahaja sebelum ini.

“Sedangkan muka Mark Zuckerberg pun orang boleh ‘deepfake’, inikan pula saya.

“Senang sangat nak cari visual saya untuk buat ‘deepfake’ ni.”

”Tak sangka pulak kali ini saya pula menjadi mangsa. Ingatkan benda-benda macam ni orang buat kat ahli politik saja,”

Jadikan Pengajaran 

Tambah Zul lagi, dia mengharapkan agar selebriti-selebriti tempatan akan mengambil kejadian ini sebagai pengajaran dan lebih berhati-hati pada masa hadapan

”Saya harap, dengan kejadian ini, artis lain juga harus lebih berhati-hati.”

Sebagai info, ‘deepfake’ bermula sebagai sebuah aplikasi padanan wajah individu yang diinginkan kepada wajah sasaran mereka. Mula dibangunkan di China, ciri ini kini boleh didapati di dalam beberapa aplikasi yang boleh dimuaturun secara percuma di telefon bimbit.

Dalam perkembangan lain, menerusi perkongsian kelab peminat Zul telah memberi kenyataan bahawa pelakon itu memadam seketika akaun Instagram nya kerana ingin berehat dari media sosial.