Kebebasan memilih agama adalah hak setiap manusia. Mereka bebas memilih agama yang mereka percayai, walaupun terpaksa berbeza dengan keluarga mereka. Seperti lima artis Indonesia berikut.

Mereka juga mempunyai alasan sendiri untuk memutuskan menukar agama. Sama ada kerana cinta, sebab peribadi atau menganggap itu pilihan terbai mereka. Jadi, siapakah artis Indonesia yang pindah agama? Semak ulasan berikut.

IKLAN

1Salmafina Sunan

Salmafina Sunan memilih untuk menukar agama Islam kepada Kristian. Keputusan ini telah mendapat komen negatif dan positif dari netizen. Sebelum bertukar kepada agama, Salamfina, juga sempat mencetuskan kontroversi selepas membuka tudung yang dia pakai sejurus selepas perceraiannya dengan Taqy Malik.

Berita tentang Salmafina yang memeluk agama Kristian itu sendiri telah diketahui pada pertengahan tahun 2019 yang lalu. Salah seorang pengikutnya di Instagram juga meminta pandangannya tentang merayakan Krismas pertama pada 2019. Tetapi siapa sangka, wanita berusia 20 tahun itu menjelaskan bahawa tahun ini adalah Krismas yang kedua.

Tidak ramai yang tahu, selama dua tahun anak perempuan Sunan Kalijaga ini telah memeluk agama Kristian.

2Nafa Urbach

Pelakon sinetron dan penyanyi Nafa Urbach juga antara bintang Indonesia yang telahpun menukar agama. Anak ketiga pasangan Ronald Urbach dan Neneng Kusuma ini telah berkahwin dengan Zack Lee pada tahun 2007 di Gereja Immanuel, Jakarta Pusat. Keputusannya untuk kembali ke agama Kristian diketahui selepas berita perkahwinannya tersebar kepada orang ramai.

Nafa sebelum ini pernah pindah dari agama Kristian dan memeluk Islam. Tetapi selepas perkahwinan terbarunya, Nafa diketahui memeluk agama Kristian semula.

3Deddy Corbuzier

Lain pula kisahnya dengan hos TV popular, Deddy Corbuzier yang secara rasmi memeluk agama Islam pada pertengahan Jun 2019. Dua ayat shahada dibacakan oleh beliau di Sekolah Asrama Ora Aji, Yogyakarta. Di hadapan khalayak orang ramai, mengucapkan kalimat sambil dibimbing oleh sahabatnya, Gus Miftah yang juga pemimpin sekolah asrama itu.

4Fano KIFLYF TV ​

Fano, YouTuber dengan nama saluran TV KIFLYF secara rasmi memeluk agama Islam pada awal November 2019. Keputusannya untuk memeluk agama Islam menjadi keputusan yang sangat besar. Di hadapan kawan dan keluarganya, Fano mengucapakan dua kalimah shahada dan rasmi menjadi umat Islam. Beliau mengucapkan rasa terima kasihnya menerusi Instagram, khususnya pada ibunya.

5Roger Danuarta

Sebelum berkahwin dengan Cut Meyriska, pelakon Sinetron, Roger Danuarta memutuskan untuk memeluk agama Islam. Ini telah disahkan oleh Pusat Mualaf Yogyakarta (MCY) selepas dihubungi oleh media pada Oktober 2018.

IKLAN

Roger mendakwa dia sudah lama merancang untuk memeluk agama Islam. Roger mengambil masa untuk meminta izin dari orang tuanya terlebih dahulu. Ternyata sebabnya untuk memeluk agama Islam, kerana dia merasa tersentuh dengan cara hidup seorang muslim, terutama meliat kawan-kawannya yang terdekat dan rakan kerja.