Adakah anda peminat Starbucks? Minuman Starbucks adalah salah satu jenama minuman yang disukai oleh ramai orang termasuk di Malaysia. Ceruk mana kita pergi pun, mesti ada Starbucks dan tak pernah sunyi dengan kehadiran pelanggan.

Cafe mereka yang selesa dan nyaman, membuatkan pengunjung berasa seperti di rumah untuk menikmati segelas minuman mereka. Kebiasaannya di sini kita akan dapat lihat, golongan pelajar yang membuat tugasan kerja kolej ataupun ahli pernigaan bertemu pelanggan

IKLAN

Tapi berlainan pula di negara ini, Starbucks kurang laris dan tidak mendapat tempat di hati masyarakat di sini.

Ya, Vietnam adalah sebuah negara yang sedang kita bincangkan mengenai populariti jenama minuman kopi dari Amerika ini.

Vietnam memang sebuah negara yang dikenali sebagai salah satu pengeksport kopi kedua terbesar di dunia. Jika anda pernah mencuba kopi Vietnam yang mempunyai aroma dan rasa yang tersendiri, memang tiada tandingannya.

Sama ada dibancuh untuk panas dan sejuk, kopi Vietnam memang menjadi kegemaran masyarakat di sini. Kopi yang mempunyai rasa yang lebih tajam, kandungan kafein yang lebih tinggi dan lebih tinggi daripada kopi Arabica yang lain.

Peningkatan kedai kopi tempatan di sana membuat jenama atau jenama asing jarang bertahan lama.

Gloria Jean’s Cafe Muflis Di Vietnam

Gloria Jean’s Cafe, kedai kopi yang berasal dari Australia telah muflis dan terpaksa mengundurkan diri dari pasaran Vietnam pada tahun 2017. Kecemerlangan kedai kopi tempatan memang tiada tandingannya berbanding dengan kehadiran kedai kopi di luar negara.

Sebabnya, kedai kopi tempatan di Vietnam sedang berkembang dengan lebih cepat daripada jenama antarabangsa. Mudah untuk menyesuaikan diri dengan citarasa rakyat tempatan, kedai kopi Vietnam sememangnya menjadi pilihan untuk pencinta kopi.

Apa yang berlaku kepada jenama kedai kopi Australia, turut berlaku kepada Starbucks. Mempunyai penjenamaan yang kukuh dan terkenal di pelbagai negara, Starbucks sebenarnya sedang berusaha menangani kedai kopi Vietnam.

Starbucks Hanya Bertahan 38 Outlet di Seluruh Vietnam

Dipetik dari Nikkei Asian Review, lima tahun selepas kemasukannya, jumlah kedai Starbucks hanya bertahan dengan jumlah 38 buah kedai. Sebaliknya, Thailand mempunyai lebih daripada 330 Starbucks, manakala Indonesia mempunyai lebih daripada 320 dan Malaysia mempunyai lebih daripada 190 orang.

Kekuatan produk tempatan sebenarnya masih sangat disukai oleh masyarakat setempat. Tidak hairanlah Vietnam agak sukar untuk menerima jenama antarabangsa seperti Starbucks untuk menjual minuman kopi mereka.

IKLAN