Sebelum ini, penyanyi Indonesia terkenal Ahmad Dhani telah ditahan di atas kesalahan menyebarkan mesej-mesej berunsurkan kebencian dalam tiga postingnya menerusi laman Twitter.

Ahmad Dhani Dibebaskan 

Ekoran itu, dia telah disabitkan bersalah dan dihukum penjara 18 bulan selepas mengeluarkan kenyataan itu ketika bantahan terhadap bekas Gabenor Jakarta, Basuki Tjahaja Purnama atau dikenali sebagai Ahok yang dituduh menghina agama Islam sebelum pemimpin itu dihukum penjara. Bekas anggota kumpulan Dewa 19 itu sebelum ini dituntut pihak pendakwa raya dihukum penjara 2 tahun.

IKLAN

Disambut Isteri Dan Peminat 

Bagaimanapun semalam, bekas vokalis Dewa 19 itu telah dibebaskan dari penjara Cipinang Jakarta Timur.Ahmad Dhani telah diiringi pegawai penjara meninggalkan penjara Cipinang sekitar jam 9.30 pagi semalam dengan memakai baju t-shirt berwarna hitam dan bersongkok.

Tidak keseorangan, sebaliknya pembebasan penyanyi itu disambut dengan isteri, Mulan Jameela serta puluhan peminatnya yang menunggu seawal pagi di luar bangunan penjara. Ahmad Dhani bakal membuat kenyataan rasmi dalam masa terdekat setelah tiba di kediamannya di Pondok Indah.